Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хунтата в Мали отхвърля доклад на ООН за предполагаемата екзекуция на 500 селяни от войници

[post-views]
42 войници загинаха при джихадистка атака в Мали

Временното военно правителство на Мали отхвърли доклад на Службата на ООН за правата на човека за предполагаемата екзекуция на най-малко 500 души от страна на малийските власти и неидентифицирани чуждестранни бойци по време на операция миналата година, предаде Ройтерс.

Управляващата хунта реагира на доклада, публикуван вчера след продължило няколко месеца разследване на това, което правозащитните групи описват като най-тежкото зверство в 10-годишния конфликт между ислямистките групировки и армията.

„Преходното правителство категорично осъжда това пристрастен доклад, който се основава на измислен разказ и не отговаря на установените международни стандарти“, заяви днес говорителят на правителството Абдулайе Майга.

В доклада на ООН се казва, че малийските войници и чуждестранният персонал са се спуснали с хеликоптери в село Мура на 27 март и са открили огън по бягащите жители. През следващите дни стотици други са били застреляни и хвърлени в канавки, се казва в доклада.

Майга заяви, че  започналото държавно разследване за възможни нарушения на правата на човека по време на операцията все още се провежда, но повтори , че са били убити ислямистките бойци, а не цивилни граждани.

„Никой цивилен от Мура не е загубил живота си по време на военната операция. Сред загиналите има само терористични бойци, а всички арестувани бяха предадени на жандармерията“, казва той, подчертавайки ангажимента на властите за защита на правата на човека.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани