Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС е доставил над 220 000 снаряда на Киев

[post-views]
ЕС е доставил над 220 000 снаряда на Киев

Страните членки на ЕС са доставили на Украйна до този момент 220 000 снаряда и 1300 ракети, обяви върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. Той говори след Съвета „Външни работи (отбрана)“ в Брюксел. Доставките са по първата писта от одобрената от страните членки на ЕС помощ от 1 милион снаряда за Украйна през следващите 12 месеца. Тази писта предвижда доставки от националните запаси на отделните държави. „Данните са много по-добри от тези, с които разполагахме преди няколко дни. Мога да обявя, че страните членки са осигурили 220 000 снаряда от различни калибри и 1300 ракети“, посочи Борел.

Тази писта ще бъде отворена до 31 май. Дипломат номер 1 на Европа е убеден, че ще бъде постигната целта от 1 милиард евро за начинанието. Досега са дадени 800 милиона. „Знаете, че тези неща не са линейни. Обикновено най-важната част винаги идва в последния момент. Няма нищо чудно“, отговори Борел на въпрос как така се е случил този внезапен скок на доставките само за десет дни.

Втората писта е за съвместни поръчки от индустрията в страните от ЕС и Норвегия. 8 държави членки от общо 24-те страни, проявили интерес (България не е сред тях – б.р.), са потвърдили намеренията си. До европейската индустрия ще бъде изпратена молба за закупуването за 1 милиард евро на снаряди, като този път става дума конкретно за калибър 155. Проектът е под егидата на Европейската агенция по отбрана (ЕАО).

Третата писта е увеличаване на производствения капацитет на европейската индустрия. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон е обяснил пред Съвета, че индустрията в ЕС има капацитета да произведе необходимите боеприпаси. Работа на Съвета на ЕС и Европейския парламент е да одобрят предложението, направено наскоро от Европейската комисия.
Същевременно голямото мнозинство от страните членки са за увеличаване на бюджета на Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ) с още 3,5 милиарда евро, каза Борел. Само половината от тези пари обаче ще бъдат за Украйна. Останалата сума ще бъде предназначена за други части на света, които имат сериозна нужда. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани