Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джазфестивалът в Боровец търси прилики с Монтрьо

[post-views]
Джазфестивалът в Боровец търси прилики с Монтрьо

Две години без основателя си международното събитие привлича все повече зрители

Вече втора година, от 4 до 9 август,  Международният джазфестивал „Д-р Емил Илиев” се провежда в курортния комплекс „Боровец”. Близостта на курорта със София, и още повече – с летище София, е особено важна за чуждестранните му гости. Почитателите на джаза обаче и особено вярната от десетилетия на тази музика, на събитието и на паметта на създателя му д-р Емил Илиев публика се интересува преди всичко от програмата. И от това „какво ново” в нея ще ги изненада това лято.

Всъщност едната приятна изненада е, че се разраства програмата на Джазакадемията за малки и по-големи деца. В нея те се запознават и с музиката, и с музикалните инструменти и ще възпитат У себе си интелигентен музикален вкус.

В официалната програма са поканени и 2 рокгрупи и така фестивалът според познавачи се приближава повече до този в Монтрьо, който отдавна е излязъл от пуританския си формат. Това са групите „Калибърти” с Антон Пиперов и „Дърти пърчис”. Ще свирят „Зона С”, създадена отпреди над 30 години, съобщава Стоян Янкулов–Стунджи. Сега групата записва нов албум с пиеси на Веселин Василев–Еко, на по-новите членове на групата – Мирослав Иванов и Васил Спасов. А и някои от останалите от непрежалимия Васко Пармаков.

Предизвикателство е до тези групи да свирят класически и елитарен джаз братята Александър и Константин Владигерови. Ще слушаме и „Барокова музика с джаз”. А фолк-джаз ще свирят от група „Джазаница”, разказва нейният член  Борислав Петров. Само година след създаването си получават покана за Банско, където допреди 2 години беше фестивалът, а сега имат идея за фолклорен фюжън проект. Били щастливи „да хванат” всички европейските гости на право тракийско хоро.

На 7, 8 и 9 август участват чуждестранните гости, които ще задоволят всеки вкус. На 8-и е вечерта на любима вече на публиката индийска група, която свири джаз, суинг, етноджаз.

„Джазкласика или класика в джаза” продължава и на това издание на фестивала, а го гарантират челистката Линда Манчева, акомпанирала на оперната ни звезда Соня Йончева, както и Смиляна и Юлиян, които наскоро свирели с Андреа Бочели. Очаква се и емблемата на българския джаз Васил Петров с атрактивен проект и за латиноизпълнения. Както и групата VSOP – Варна, суингопера проджект. Новост е, че всяка вечер вече ще има по три участия, с едно повече от досега.

Като „черешка на тортата”, обяви д-р Татяна Илиева, директор на Международен джазфестивал и съпруга на д-р Илиев, срещата, уговаряна още през януари с писателя Георги Господинов, последният носител на литературната награда „Букър”, която ще се проведе в Самоков, а вероятно и на „Боровец”. Но има и още една изненада – композиторът и приятел и съмишленик на д-р Емил Илиев, е написал химн, музикална визитка на фестивала, като музиката ще изсвирят музикантите от Биг-бенда на Благоевградското радио. Очаква се инициативен комитет да направи предложение създателят на джазфестивала преди толкова години, д-р Емил Илиев, да получи посмъртно висока държавна награда. Той наистина създаде празник за толкова много изпълнители и публика, която обича джаза, това лятно музикално пиршество – щедър подарък от него за другите.

Фестивалът, на който медиен партньор е Военният телевизионен канал е под патронажа на президента Румен Радев.

Следите остават… след „Панаира на книгата

Само едно заглавие ще споменем от многото, към които имаше интерес на току-що преминалия „Пролетен панаир на книгата”. И ще продължим да го правим заради интересните теми и небаналната им разработка.

През лятото на 1941 г., когато Германия нахлува в Съветския съюз, писателят Василий Гросман като военен кореспондент на „Червена звезда” става свидетел на някои от най-страшните жестокости в руската история. И докато следва пътя на Червената армия от отбраната на Москва до кръвопролитието при Сталинград и нацисткия геноцид в Треблинка, записките му рисуват разтърсваща картина на Източния фронт през Втората световна война. Бележниците и военните му дневници, личната му кореспонденция и статиите за пресата са старателно вплетени в увлекателно повествование от Антъни Бийвър (най-известният британски историк и бестселъров автор с преведени на 32 езика книги, продадени в над 7 млн. екземпляра) и Люба Виноградова (изследовател, преводач и журналист).

„Писател на война” (изд. „Изток–Запад”) е незабравим разказ за събитията на Източния фронт през очите на велик писател, описал „безмилостната истина за войната”. А шедьовърът му „Живот и съдба” е смятан за заплаха за тоталитарния режим в Москва и на Гросман е казано, че няма шанс романът да се публикува през следващите 200 години. А творбите на Бийвър се смятат за най-добрите образци на военната литература. Самият той е служил в кавалерията на британската армия и е бил командирован по служба в Германия. Сред най-известните му творби са „Сталинград”, „Падането на Берлин (1945)”, „Битката за Испания” и изчерпателната хроника на Втората световна война.

НАКРАТКО

xxx

Световноизвестният ни цигулар  Светлин Русев свири в последния концерт за сезона на Симфоничния оркестър на БНР днес, 9 юни, в зала „България” от 19,00 ч. Включени са творби на Сергей Прокофиев и на Мануел де Файя. А на 28 юни в същата зала първата жена концертмайстор на Виенската филхармония Албена Данаилова заедно с Варненската държавна опера свири в програмата на „Софийски музикални седмици”. Музиката е на Панчо Владигеров, Марин Големинов и на Антон Брукнер.

ххх

Четиринайсетото издание на фестивала „Опера в Летния театър” във Варна започва с галаконцерт Tutto Verdi на 16 юни с участието на италианското сопрано Доната Д‘ Анунцио Ломбарди. Програмата ще предложи 19 събития.

ххх

С операта „Самсон и Далила” от Камий Сен-Санс тази вечер в Летния театър в Бургас се откриват Бургаските музикални празници „Емил Чакъров 2023”. В 16-ото издание на фестивала на името на прочутия ни диригент са включени както популярни заглавия от оперния афиш, така и международен балетен конкурс, златни песни от „Златния Орфей”, музика от класическото френско кино, детски представления. Музикалните празници се закриват на 30 август с концерта „Симфони-мелъди рок” на оркестъра на Държавната опера – Бургас, и на джазформация „София”.

ххх

Отново в Бургас цяла година се честват 100 години от рождението на големия актьор Апостол Карамитев. Вече е представена изложбата „Многоликият Апостол Карамитев” с непоказвани снимки на артиста от Държавния архив в града, която ще е отворена до края на годината. През август се представя панорама от 8 филма, а всички инициативи са на общината.

ххх

Фадо от Португалия в изпълнение на „принца” на тази музика Камане и на Марио Лажиня ще звучи във Фестивалния и конгресен център на Варна на 10 юни, утре, от 20,00 часа.

ПРЕДСТОЯЩО

На 11 юни от 18,00 ч. във Военноморския клуб във Варна се представя продукция по пиано на студио „Палас”.

На 16 юни от 16,00 ч. във Военния клуб в Белене се отбелязва 110 години от началото на Междусъюзническата война.

От 16 до 21 юни от 10,00 ч. във ВК във Враца танцова група „Темп” организира Международен младежки фестивал „Време”.

На 16 юни от 16,30 ч. в киносалона на ВК в Айтос се прожектира филм пред ученици за историята на 11-ата Айтоска дружина, участвала в Сръбско-българската война.

На 17 юни от 16,30 на площад „Св. св. Кирил и Методий” в Бургас се провежда фестивал „Хоро край лазурния бряг”, организиран от общината и Военния клуб в града и ФТА „Лазур” с участието на художествени състави, школи и клубове по интереси при военните клубове.

Най-ново

Единична публикация

Избрани