Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Косово отбелязва днес 24-ата годишнина от влизането на войските на НАТО и установяването на временна администрация на ООН

[post-views]
Косово иска помощ от САЩ за членство в НАТО

Косово отбелязва днес своя неофициален Ден на освобождението – на 12 юни преди 24 години на територията на днешната държава се разполагат 50 хиляди военни на НАТО и е установена временната администрация на ООН, съобщават косовски медии.

Въпреки че не е официален празник, за всички в Косово 12 юни е познат като Деня на освобождението на страната и гражданите все още помнят емоциите от освобождението, пише вестник „Коха диторе“.

След 78-дневни бомбардировки на НАТО срещу сръбски военни мишени с цел спиране на убийствата на цивилни етнически албанци от страна на сръбските сили, Съюзна република Югославия, включваща Сърбия и Черна гора, подписва споразумение за изтегляне на войските и полицията от Косово, отбелязва Ройтерс. Преходните правомощия преминават към нова мисия на ООН в Косово (ЮНМИК) и мироопазващи сили, състоящи се от 50 хиляди души и водени от НАТО (КейФОР).

По повод празника лидерите на Косово положиха цветя на паметната плоча на военните от НАТО в Прищина, както и на гробовете на първия президент на независимо Косово Ибрахим Ругова, на основателя на Армията за освобождение на Косово (АОК) Адем Яшари, и на изявения борец за независимо Косово Адем Демачи.

Президентът на Косово Вьоса Османи изрази „вечна признателност към всички приятели на Косово“, които са помогнали свободата и независимостта, на които всички граждани на Косово се радват днес, да станат реалност.

Според университетския преподавател и историк Ибрахим Гаши 12 юни е епилогът на един дълъг опит на албанците от Косово за освобождение, продължил през целия двадесети век, отбелязва Косовското радио и телевизия.

Историкът Шкодран Имерай казва, че идването на войските на НАТО на територията на днешно Косово е едно от най-големите събития в най-новата история на албанците.

Въпреки това 12 юни е отбелязан в празничния календар на страната като възпоменателен Ден на мира и няма дата, която да е посочена за ден на освобождението на Косово, коментира националната медия.

Редица дружества, произтекли от дейността на разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК), настояват този ден да се отбелязва като Ден на освобождението, а не на мира.

Историкът Имерай предлага датата 12 юни да бъде обявена за национален празник и да бъде почивен ден, в който косовските държавни институции да могат да организират възпоменателни церемонии, както се прави в повечето страни по света.

Днес, 24 години по-късно, силите на НАТО продължават да бъдат в Косово, но числеността им е по-малка.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани