Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министрите на отбраната на страните-членки обсъдиха адаптацията на НАТО в контекста на променената среда на сигурност

[post-views]
Министрите на отбраната на страните-членки обсъдиха адаптацията на НАТО в контекста на променената среда на сигурност

През втория ден от срещата на министрите на отбраната на страните – членки на НАТО, в Брюксел министърът на отбраната Тодор Тагарев отбеляза значителния напредък от прилагането на решенията от срещата на върха в Мадрид за усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса.

„България вече изрази становището си, че 2 % от БВП следва да бъдат долната граница, а не таванът на разходите за отбрана“, каза министър Тодор Тагарев. По думите му новият ангажимент за инвестиции в отбраната за периода след 2024 г. следва да продължи да включва трите основни елемента: разходи за отбрана, принос към операциите и изграждането на способности.

По време на работната сесия България подкрепи новите инициативи в областта на оперативната съвместимост и индустриалното сътрудничество.

Пред журналисти министър Тагарев обясни, че ще бъдат проучени възможностите за включване на България в инициативата за осигуряване на боеприпаси за Украйна и за възстановяване на запасите на страните-членки чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира. „Тази инициатива дава възможност за нарастване на капацитета и за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, но за съжаление, първата реакция на страната бе твърде пасивна“, коментира министър Тагарев.

По-рано през деня министър Тодор Тагарев проведе двустранна среща с италианския си колега Гуидо Крозето. Двамата обсъдиха възможностите за по-нататъшното развитие на двустранното военно сътрудничество.

Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса завърши със заседание на Групата за ядрено планиране на НАТО.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани