Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Канада ще подсили своя контингент по линия на НАТО в Латвия с 15 танка „Леопард 2“, каза канадски министър

[post-views]
Полша изпраща на Украйна още 60 танка „Леопард 2“ освен вече обещаните 14

Канада ще подсили своя контингент в Латвия, в рамките на усилията на НАТО да изгради боеспособна бригада там, с разполагане на допълнителни 15 танка „Леопард 2А4М“, заедно със съответния персонал и оборудване, каза днес канадската министърка на отбраната Анита Ананд, цитирана от Ройтерс.

Танковата рота ще бъде изцяло пребазирана в Латвия до есента, добави министърката по видеовръзка пред канадски журналисти от Брюксел.

„Това ще засили значително способностите на Канада да ръководи бойната група на НАТО в Латвия, гарантирайки трайния ни ангажимент да защитаваме Източния фланг на нашия алианс“, каза Ананд.

Канада е в процес на увеличение на военното си присъствието в Латвия, където Отава е разположила 800 войници, а това е вторият по големина неин военен контингент в чужбина. Оглавяваната от Канада бойна група на НАТО в Латвия е съставена от войници от 11 държави.

Канада, където живее една от най-големите украински диаспори в света, е ревностен поддръжник на Украйна във войната срещу Русия и е оказала на Киев военна и финансова помощ от началото на руската инвазия през февруари миналата година. Страната е също една от държавите основателки на НАТО.

„Нека бъда пределно ясна. Канада и съюзниците ѝ от НАТО винаги ще защитават всеки сантиметър от територията на пакта и ще разполагаме необходимите военни способности и персонал, за да изпълним този ангажимент“, каза Ананд.

Министърката отговаряше по видеоконферентна връзка на журналисти в Отава от Брюксел, където участва в провеждащата се вчера и днес среща на министрите на отбраната на НАТО.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани