Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай и САЩ търсят път един към друг; Блинкен и Си проведоха сериозен разговор в Пекин

[post-views]
САЩ и Китай си обещаха да стабилизират влошените си отношения и да възобновят разговорите на високо равнище след визитата на Блинкън

Китай и САЩ търсят път един към друг. Положителни послания дойдоха от срещата на държавния секетар Антъни Блинкен с президента Си Дзинпин в Пекин. Двамата са провели сериозен разговор по въпросите от световния дневен ред, сред които и войната в Украйна, коментираха от Държавния департамент. Постигнахме напредък по някои конкретни въпроси, увери президентът Си.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен предприе двудневно посещение в Китай, за да насърчи комуникацията между двете страни да очертае областите на единодушие и противоречие. Това е първата визита на висш американски дипломат в Пекин от близо 5 години и се провежда в най-сложния контекст от десетилетия. Всъщност, пътуването на Блинкен трябваше да се състои още през февруари, но беше отложено заради сагата със сваления шпионски балон.

В китайската столица държавният секретар разговаря с външния министър Цин Ган, както и с най-високопоставения дипломат Ван И. Кулминация на визитата му се оказа срещата с президента Си Дзинпин, която не беше включена в първоначалния дневен ред . Страните ни имат задължението да направляват отношенията си отговорно и въз основа на взаимно уважение, заяви Блинкен и допълни, че  в конструктивен диалог със Си са набелязали множество „споделени транснационални интереси“, но и редица въпроси, по които предстои сериозна работа.

Сред обсъжданите теми е и агресивната война на Русия срещу Украйна,  коментира държавният секретар. Той заяви, че се е опитал да убеди Китай, че САЩ не целят икономическо сдържане и подчерта, че Вашингтон не подкрепя независимостта на Тайван и не желае промяна на статуквото. В Пекин са повдигнати и въпросите за спазването на човешките права в Хонконг и Тибет, ситуацията в Северна Корея, както и проблемите с синтетичните опиоиди, допълниха от Държавния департамент.

Припомняме, че отношенията между двете суперсили устойчиво се влошават от години, вследствие на търговската война и разногласията им по редица въпроси, свързани с регионалната  и глобалната сигурност. Никой не очаква след една или две срещи проблемите между тях да изчезнат, коментират анализатори, но започването на разговори само по себе си е сериозен напредък.

Най-ново

Единична публикация

Избрани