Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ползват ли в Англия евтин руски газ?

[post-views]
Ползват ли в Англия евтин руски газ?

Василена ДОТКОВА, Factcheck.bg

„Англия е на 5000 км от Русия, но във всеки английски дом има руска газ за 10 стотинки на киловат/час! А ний, ний сме идиоти!“ (Запазени са оригиналният правопис и граматика на автора.) Това твърдение се появява за пръв път на 31 декември м.г., когато е публикувано от един и същ потребител в две Фейсбук групи – „Симпатизанти на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ и „Евразийский союз – светлое будущее Болгарии“. В празничните дни публикациите не предизвикват голямо внимание, но през януари започват да се разпространяват от индивидуални профили в социалната мрежа. Factcheck.bg провери има ли истина в разпространяваните твърдения.

Твърдението, че в британските домакинства се използва руски газ, е невярно. От началото на 2023 г. във Великобритания е в сила забрана върху вноса на втечнен природен газ от Русия. Забраната обхваща също и финансовите или посредническите услуги, свързани с внос на втечнен природен газ от Русия във Великобритания. Ембаргото върху руския втечнен газ е въведено с допълнение на Закона за санкциите срещу Русия, което е гласувано в парламента през октомври 2022 г. и влиза в сила от 1 януари 2023 г.

Отказът от руския газ няма голям ефект върху сигурността на доставките, защото количествата, внесени от Русия преди 2023 г., са минимални. По данни на британското министерство на енергийната сигурност последната доставка на руски втечнен газ в страната е пристигнала на 2 март 2022 г. С нея делът на Русия в общия внос на втечнен газ в кралството за 2022 г. достига 0,9%. През 2021 г. той е бил 6,2%.Около три четвърти от потреблението в страната се покриват от собствен добив и от внос по газопроводи от Норвегия. Най-много втечнен газ идва от САЩ, Катар и Перу.

Средната цена на газа за битовите потребители през януари не е 10 стотинки за киловатчас и е по-висока от тази в България. Според сайта на държавния енергиен регулатор „Офджем“ средната цена във Великобритания за този месец е 7,42 пенса за киловатчас. По актуалните обменни курсове това се равнява на около 17 стотинки или 8,6 евроцента. В момента в България цените на големите доставчици на газ за бита достигат до около 13,5 стотинки за киловатчас. Необходима е уговорката, че е трудно да се правят директни сравнения заради различните ставки за ДДС, различните мрежови такси и различните тарифни планове на доставчиците в двете държави.

Най-ново

Единична публикация

Избрани