Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Валери Цолов: Подготовката със съюзниците ни прави по-силни и по-мобилни

[post-views]
Генерал-майор Валери Цолов: Подготовката със съюзниците ни прави по-силни и по-мобилни

Воините ни в бойната група се представят изключително професионално, казва командирът на Съвместното командване на силите (СКС)

Акцент е участието в Noble Blueprint 23 и Steadfast Jupiter 23 Акцент в нашата дейност до края на 2023 г. ще бъдат подготовката и участието в ученията Noble Blueprint 23 и Steadfast Jupiter 23, изтъква генерал-майор Цолов. „Предизвикателство пред нас през есента ще бъде домакинството на поредното издание на учението Noble Blueprint 23. СКС има отговорности по цялостната организация на националната подготовка и участието в учението NOBL 23, което е планирано от командира на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО – Неапол (JFCNP). Освен СКС в учението ще участват командванията на трите вида въоръжени сили и други структури от системата на МО и БА, както и висши офицери от командването на JFCNP, щабовете от командната структура на НАТО. Целта е да се повиши оперативната съвместимост между щабовете от региона на Югоизточна Европа. Провеждането на учение от такъв мащаб утвърждава мястото на България като надежден партньор на НАТО, категоричен е командирът на СКС. Офицери от Командването участват и в планиращия процес на международното командно-щабно учение STEDFAST JUPITER 23. То ще се състои през октомври. Офицер, планиращ учението е върховният главнокомандващ на НАТО за Европа (SACEUR). От БА в проявата ще се включат военнослужещи от националния мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО (DCM-F) и национална клетка за отговор, развърнат щаб на съвместните сили на територията на България. Военнослужещи от щаба на СКС и Мобилната КИС с необходимата комуникационна техника ще участват също в годишното международно комуникационно-информационното учение CETATEA 23 през октомври в Румъния, в което сме активни участници от години, казва генерал-майор Цолов. По думите му вече е започнала и подготовката за участие в националните учения „Щит 1” и „Щит 2”, които ще се състоят през 2024 г. и ще са част от многонационалните учения MJX 1 (STEADFAST DETERENCE 24) и MJX 2 (STEADFAST DUEL 24). Това са най-големите учения на НАТО на стратегическо и оперативно ниво за сертифициране и подготовка на елементи от командната структура и структурата на силите на НАТО за повишаване на оперативната съвместимост и координацията между НАТО и страните членки при провеждане на съвместни операции, посочва командирът на СКС.

– Г-н генерал-майор, каква е оценката Ви за представянето на военнослужещите от СКС в приключилата неотдавна серия от учения Defender Europe 23?

– През май и юни в региона на Югоизточна Европа, в това число и на територията на България, се проведе серия от свързани съвместни мероприятия по подготовката на войските, обединени под общо наименование Defender 23. Централната роля в планирането и международната координация на тези прояви има Командването на сухопътните сили на САЩ в Европа и Африка (USAREUR – AF). Общото ръководство на учението Defender 23 се осъществи от Съвместна група за контрол на учението, която бе развърната в района на 7-о командване по подготовката на САЩ, Графенвьор, Германия. В тази група СКС изпрати свои представители, които осъществиха координация с развърнатата от нас национална структура за ръководство и контрол на ученията на територията и извън територията на страната, с представители от СКС, СВ, ВВС, Командването за логистична поддръжка, служба „Военна полиция” и ВМА. Със задоволство мога да споделя, че организирането и участието за пореден път в серията многонационални учения Defender Europe 23 показа, че СКС притежава необходимите оперативни способности за изпълнение на възложените му функции и задачи. Като офицер, провеждащ учението на територията на страната, мога отговорно да заявя, че българското участие бе на изключително високопрофесионално ниво. Беше постигнат добър синхрон както в управлението, така и в действията на военните формирования на полигоните. Освен това то способства за установяване, извличане на поуки и добри практики. Благодарение на всеобщите усилия на участниците поставените цели и задачи са постигнати. В потвърждение на моите думи са получените благодарност и висока оценка от Съвместната група за контрол на учението в Германия. В тази връзка бих желал да изразя своите признателност и благодарност към всички участници в отделните учения за проявените от тях професионална компетентност, отдаденост, инициативност и висок професионализъм.

– В многонационална среда, но и в опасни зони, действат и българските военнослужещи в мисиите зад граница. В края на май в Косово имаше размирици, като пострадаха военнослужещи от KFOR, макар и не от българския контингент. Налагат ли се допълнителни мерки за повишаване на защитата на нашите военнослужещи в Косово?

– Военнослужещите от българския контингент, участващ в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) са добре подготвени и сертифицирани за участие в операцията. Те стриктно спазват стандартните оперативни процедури, инструкциите и всички допълнителни указания на командването на KFOR. В СКС непрекъснато следим и анализираме обстановката в зоната на операцията и имаме готовност при необходимост да предприемем допълнителни мерки за повишаване на тяхната защита. Към настоящия момент не са установени преки заплахи за дейността на военнослужещите от състава на контингента. Няма затруднения в свободата на придвижване в зоната на операцията. Допълнително, при активиране на Силите на оперативния резерв на KFOR и при поискване от командващия на операцията, имаме готовност да развърнем в зоната на операцията декларираното от Въоръжените сили на България военно формирование.

– Вече повече от година и половина на наша територия действа многонационалната бойна група на НАТО с рамкова държава Италия. Нарастват ли способностите на бойната група?

– Щабът на СКС още от самото начало активно участва в процесите по координация на дейностите по разполагане на съюзните формирования за доизграждане на бойната група, създаването на условия за поемането на ролята на рамкова държава от страна на Италия, извършване на ротационни дейности и при необходимост – усилване на бойната група. Задълбочиха се нашето сътрудничество и комуникация със Съвместното оперативно командване на Италия и многонационалната дивизия „Югоизточна Европа”, които имат отговорности по формирането и осигуряването на  бойната група. В резултат на проведената подготовка през декември 2022 г. многонационална бойна група – България, декларира постигането на пълни оперативни способности. През февруари тази година се проведе първата ротация на италианския контингент. А през април, по време на тактическо учение с бойна стрелба, отново бяха потвърдени декларираните пълни оперативни способности на многонационалната бойна група – България, след извършената ротация на италианския и гръцкия контингент. Планира се по време на учението Noble Blueprint 23 през есента многонационалната бойна група – България, да проведе тактическо учение с бойна стрелба на УП „Ново село”, което ще бъде наблюдавано от Съюзното съвместно командване на силите – Неапол, щабовете от командната структура на НАТО и националните щабове от Съвместната зона на операцията – Югоизток (JOA SE). Налице са добри взаимодействие и координация при провеждане на подготовката между формированията от различните нации. Представянето на българските военнослужещи е на изключително високо професионално ниво. Съвместната подготовка ни прави по-силни и по-мобилни, а това е част от непрекъснатите усилия на Алианса да повишава бойната готовност на войските и силите на страните членки.

– Планира ли се прерастването на бойната група в бригада?

– В отговор на усложнената среда на сигурност във и около Украйна и индикациите за въоръжена инвазия на Русия в края на 2021 г. в НАТО започна прилагането на мерки по усилена бдителност. Една от тях беше създаването на допълнителни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса – в Румъния, България, Унгария и Словакия, по подобие на вече съществуващите бойни групи в Полша и балтийските страни. През юни миналата година на срещата на върха в Мадрид е взето решение бойните групи по целия източен фланг на НАТО да бъдат постоянно действащи със сили и средства, с готовност за усилване до ниво бригада. Това усилване ще бъде съгласувано по цели и време за всички 8 бойни групи, за да се отговори на предизвикателствата на средата на сигурност. Като рамкова държава Италия е водеща в генерирането на сили от страните членки за усилването на бойната група на територията на България до бригада. Тази година на територията на нашата страна ще бъде разположен допълнителен контингент от въоръжените сили на Италия, който да координира усилването на бойната група. В края на март СКС бе домакин на конференция, организирана от Съвместното оперативно командване на Италия, която се явява и основно мероприятие за генериране на сили за бойната група за следващия ротационен период през 2023 г. и визията за 2024 г. Планира се в началото на юли на територията на страната да се проведе учение за проиграване на развръщането и способностите на усилената до бригада бойна група. Всичко това поставя допълнителни изисквания към осигуряването на необходимата инфраструктура за настаняване на личния състав, съхранение на боеприпаси, техника и имущество. На стратегическо ниво се извършват анализи за удовлетворяване на съществуващите и допълнително възникналите изисквания за предоставяне на инфраструктура от страна на България и съответно осигуряването на целево финансиране. 

– Какво ще пожелаете на личния състав на Командването по случай на утрешния празник на СКС?

– В навечерието на празничния ден – 1 юли, в който СКС отбелязва 12 години от създаването си и общо 19 години от началото на тази военна структура на оперативно ниво в Българската армия, бих искал да изразя своето и на ръководството на СКС уважение и признателност, както и да поднеса нашата воинска благодарност към военнослужещите и цивилните служители за достойната им служба, за професионализма и старанието, за чувството за дълг и отговорност, за непрекъснатия стремеж за усъвършенстване, кураж и сили, с които те преодоляват трудностите във воинското ни ежедневие. За мен е удоволствие да поздравява и всички ветерани и военнослужещи, свързали живота си със СКС, защото без техния неуморен труд командването нямаше да бъде това, което е днес. Желая на всички тях и техните семейства здраве, щастие, късмет, благополучие и още по-големи професионални успехи. Нека празничният ден бъде повод за заслужена гордост!

Акцент е участието в Noble Blueprint 23 и Steadfast Jupiter 23

Генерал-майор Валери Цолов: Подготовката със съюзниците ни прави по-силни и по-мобилни

Акцент в нашата дейност до края на 2023 г. ще бъдат подготовката и участието в ученията Noble Blueprint 23 и Steadfast Jupiter 23, изтъква генерал-майор Цолов. „Предизвикателство пред нас през есента ще бъде домакинството на поредното издание на учението Noble Blueprint 23. СКС има отговорности по цялостната организация на националната подготовка и участието в учението NOBL 23, което е планирано от командира на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО – Неапол (JFCNP). Освен СКС в учението ще участват командванията на трите вида въоръжени сили и други структури от системата на МО и БА, както и висши офицери от командването на JFCNP, щабовете от командната структура на НАТО. Целта е да се повиши оперативната съвместимост между щабовете от региона на Югоизточна Европа. Провеждането на учение от такъв мащаб утвърждава мястото на България като надежден партньор на НАТО, категоричен е командирът на СКС.

Офицери от Командването участват и в планиращия процес на международното командно-щабно учение STEDFAST JUPITER 23. То ще се състои през октомври. Офицер, планиращ учението е върховният главнокомандващ на НАТО за Европа (SACEUR). От БА в проявата ще се включат военнослужещи от националния мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО (DCM-F) и национална клетка за отговор, развърнат щаб на съвместните сили на територията на България.

Военнослужещи от щаба на СКС и Мобилната КИС с необходимата комуникационна техника ще участват също в годишното международно комуникационно-информационното учение CETATEA 23 през октомври в Румъния, в което сме активни участници от години, казва генерал-майор Цолов.

По думите му вече е започнала и подготовката за участие в националните учения „Щит 1” и „Щит 2”, които ще се състоят през 2024 г. и ще са част от многонационалните учения MJX 1 (STEADFAST DETERENCE 24) и MJX 2  (STEADFAST DUEL 24). Това са най-големите учения на НАТО на стратегическо и оперативно ниво за сертифициране и подготовка на елементи от командната структура и структурата на силите на НАТО за повишаване на оперативната съвместимост и координацията между НАТО и страните членки при провеждане на съвместни операции, посочва командирът на СКС.

Проект по КИС развива пълна съвместимост със съюзниците

Генерал-майор Валери Цолов: Подготовката със съюзниците ни прави по-силни и по-мобилни

СКС стартира проект „Изграждане на национална комуникационно-информационна система (КИС) за работа в FMN (Federation Mission Networking) среда”, чрез който се цели пълна оперативна съвместимост с КИС на съюзните партньори при провеждане на тренировки, учения и операции, казва генерал-майор Цолов. Той изтъква, че с модернизацията на въоръжението и техниката във формированията Командването се стреми да е в крак със съвременните изисквания в динамично променящата се среда за сигурност. Следи се и се анализира и развитието на бойните действия в Украйна, и се извличат поуки, които биха могли да се приложат при необходимост.

„В процес е изготвянето на документи за стартиране на проект „Осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка (КИП) на системата за командване и управление в полеви условия”. Проектът е част от приетата програма за изпълнение за способностите на БА”, казва генерал-майор Цолов. По думите му проектът ще покрие друг дефицит, а именно – недостатъчните способности за КИП на системата за командване и управление в полеви условия. „Планираме придобиване на комуникационни апаратни и командно-щабни машини за осигуряване на КИП на щабовете и формирования, участващи в операции, както и изграждане на интегрирана полева КИС за системата за командване и управление”, посочва командирът на СКС.

През тази година ще продължи и изпълнението на проекта „Изграждане и функциониране на Съвместен оперативен център (СОЦ) на СКС”, който е включен в портфолиото на приоритетните инвестиционни проекти. Към момента по проекта се генерира обща оперативна картина, съставена от опозната картина за въздушната и морската обстановка. Предстоят интегриране на информацията от Сухопътни войски, разширяване и придобиване на КИС оборудване за работа в полеви условия.

„СКС надгражда своите способности и в областта на ядрената, химическата и биологическата защита (ЯХБЗ). През 2018 г. са стартирани два инвестиционни проекта с план за изпълнение до 2032 г. Те са свързани с придобиване на технически средства за индивидуална и колективна ЯХБ защита на формированията от въоръжените сили, екипировка и оборудване за повишаване на способностите на формированията за ЯХБЗ. Към настоящия момент по тези проекти сме закупили индивидуални средства за защита, с които са окомплектовани декларираните формирования от Въоръжените сили и около 40% от личния състав на формированията от Българската армия”, обяснява командирът на СКС. В ход е и придобиването на софтуерен продукт за предупреждаване, докладване и прогнозиране на опасностите при възникване на ЯХБ събития от всякакъв характер. Очаква се стартът и на процедури по подписване на рамкови споразумения за придобиване на прибори за радиационен, химически и биологически мониторинг, които да заменят остарелите образци. Предстои ни и реализацията на проект, свързан с противодействие на безпилотни летателни апарати, казва генерал-майор Цолов.

Има голям интерес за служба в Командването

С удовлетворение мога да подчертая, че има голям интерес от военнослужещите, и най-вече от офицерите, да служат във формированията от състава на СКС, казва генерал-майор Цолов. Само по регистъра на вакантните длъжности за офицери през 2023 г. ще бъдат назначени 14 офицери. От тях 10 в щаба на Командването и 4 във формированията от състава на СКС. Това е показател за авторитета и престижа на военната служба в СКС, който се дължи както на постигнатите резултати на командирите и началниците на всички нива в ежедневната дейност, така и на резултатите, постигнати при планирането и участието в множество учения с коалиционните партньори от НАТО, изтъква командирът на СКС.

По думите му обаче относно окомплектоването с войници положението е незадоволително и всяка година този процес става все по-труден въпреки организирането на конкурси за приемане на военна служба по 2–3 пъти в годината. „Броят на кандидатите за военна служба намалява и това не е свързано само с ниската заплата. До известна степен това е резултат на премахването на част от привилегиите на военнослужещите и малкото участие в обществения живот, което да създаде положителен образ на военнослужещия в обществото. Тези от привилегиите, които са останали като ранното пенсиониране, не са привлекателни за войниците. Те са ограничени от пределната възраст за звание, а длъжностите за сержанти са най-попълнени в армията и така им остават малко възможности да се възползват от кадровото развитие в пълен обем и от тази привилегия”, коментира генерал-майор Цолов. „Конкуренцията и динамиката на пазара на труда в последните години е голяма. Нереалистично е да предложиш основно месечно възнаграждение от около 1100–1200 лв. при факта, че средната работна заплата в страната е над 1600 лв.”, посочва той.

Според него една от първите и най-важни стъпки за решаване на този кадрови въпрос е привеждането на заплащането на военнослужещите в съответствие с изискванията за изпълнение на длъжностите и техните отговорности. Целесъобразно е основното възнаграждение на войниците да не е по-малко от средната работна заплата за страната и да бъде обвързано с темповете на нарастване й. Осигуряването и гарантирането на точно и ясно разписани социални стимули ще мотивира личния състав, категоричен е генерал-майор Цолов. Той допълва, че оставането на военнослужещите в строя в голяма степен зависи от умението им да се адаптират към войсковата среда, като се минимизират разликите между представата им за армията и реалността. Воинските традиции, дълг, дисциплина, взаимопомощ са ценности и носители на мотивация, които се формират у военнослужещите, когато са част от цялото, от нещо по-голямо и по-значимо от тях като личности, изтъква командирът на СКС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани