Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Летните турнета на „Фондацията” и „Молец”

[post-views]
Летните турнета на „Фондацията” и „Молец”

И стари муцуни, и млади гласове ще зарадват публиката.

Започна лятното турне на супергрупата „Фондацията”. Тя празнува 10 години от началото на обиколките на музикантите по света сред българските общности. Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански ще изпълняват едни от най-обичаните български песни за поколения българи и това лято, но вече на родна земя. Кирил Маричков смята, че хубавите български песни, които не са с кратък живот, се харесват на хората. „А ние правим песните, които сме свирили в своите групи. При нас не е имало значение кой, къде е свирил и това е пример за много хора как се създава екип.” Специални гости на концертите са Константин Цеков от ФСБ, Наско от Б.Т.Р. и Момчил Колев. Концертите са на 30 юни в Разград, на 1 юли в Арбанаси и на 20 юли в Бургас. През август музикантите ще са в Пловдив, Несебър, Оряхово и Панагюрище. А на 5 септември ще гостуват на празниците на изкуствата „Аполония” в Созопол.

Друга група, млада, но достатъчно популярна, „Молец” на Крис Макаров и Юлиян Славчев, представя грандиозен спектакъл, който открива турнето й „Албум”, посветен на едноименния й албум. На 29 юли на стадион „Юнак” с прочувствените музикални послания дуото разчита да докосне емоционално публиката. Така и представят предстоящите си концерти – като емоционално музикално пътешествие. Създаването и споделянето на музика двамата изпълнители приемат като търсене на същност, смисъл и опора. В спектакъла участват и екип от музиканти, танцьори, актьори като Ованес Торосян, визуални артисти. Дуото е амбицирано да постави нов стандарт в концертните изживявания у нас под режисурата на Крис Захариев. Той донесе множество награди за видеоклиповете на двамата и режисира предишния им голям концерт/спектакъл и филм за групата („Началото на края”). В концертите си сега музикантите задават тона на музиката си за следващия сезон.

Чешка комедия разсмива наша публика

Чешката театрална комедия „От всички страни” видяхме за пръв път през март в „Théatro отсам канала”. Героите на Александра Сърчаджиева, Стефания Колева и братята Дарин и Деян Ангелови от Народния театър предизвикват вулкан от недоразумения и комични парадокси под режисурата на Николай Гундеров.

Стефания Колева е съпруга на Деян Ангелов в представлението и е онлайн гадателка по телефона. В странна комбинация е със съпруга си историк, но отношенията им се базират на чиста любов. Героите гостуват при близки приятели, които обаче са пред развод. И по време на това гостуване се случват забавните ситуации в спектакъла. Разкриват се семейни драми, като във всяка комедия с бурен смях. А лятното турне на представлението преминава през Варна, Бургас, Добрич, Плевен, Пловдив. Тази събота, 02 юли, е в София, на сцената на „Théatro отсам канала” на ул. „Върбица”.

Калия Калъчева: с изстрел към безвремието

Една от най-продуктивните ни млади художнички, възпитаничка на проф. Андрей Даниел, Калия Калъчева, представя нова изложба в галерия „Ракурси”: „Безтегловност”. Калия се оказва и сред най-изненадващите свои връстници: с неочакваните теми, с разнообразието в материалите и откриването на „свои”. Така че тя като творец никак не е в творческа безтегловност. Напротив, с над 20 изложби тя хем всеки път изненадва, хем утвърждава разпознаваем стил.

За изложбата Калия казва: Безтегловност е желанието ми за безвремие, свобода и обхват на безкрая. За пауза, за антракт. Преди време „забързаното всекидневие, в което живеем”, ми се струваше клише. Днес времето е вече скорострелно. Необратима, безсмислена мода. Цената на въртележката е уж удоволствието от „спечеленото” време, но всъщност изпуснатите моменти на живота. И отново стремеж за всичкоправене и всичкоможене. А поривът търси всемир…

Картините на Калия представят размислите й от последната година – на лични и обществени скорострелни събития. И идеята й за настоящето: бавни мигове за нещо, което не си направил, а много искаш.

Музикант на годината 2022: Стоян Караиванов, бандонеон

Бандонеонистът Стоян Караиванов е носителят на приза „Музикант на годината`2022” в националната анкета на предаването Allegro vivace на програма „Хоризонт” на БНР. На 25 г. изпълнителят на аржентински танга е най-младият победител в 32-годишната история на наградата. Стоян дебютира и със Симфоничния оркестър на БНР.

Статуетката на скулптора Христо Илиев, символ на наградата, беше връчена от заместник-министъра на културата Виктор Стоянов, който каза: Някои хора търсят извора на национална гордост в бетонна дупка на Рожен. Нека сведем поглед в тази зала, към тези музиканти. Към гордостта, която те носят на цяла България и разнасят славата й по света.

Стоян Караиванов благодари на родителите и учителите си и попита: „С какво бих могъл да сравня музиката? Единствено с любовта!”. И на сцената на галаконцерта предложи брак на любимата си Ася. * Бандонеонът е музикален инструмент от групата на клавишните инструменти. Той е подобен на акордеоните

НАКРАТКО

Международният музикален фестивал във Варна ще продължи 3 месеца. Първите концерти са на 1 и 2 юли от 19,00 ч. в Градската художествена галерия. На 3 юли от 19,00 ч. Софийската филхармония свири във Фестивалния център, а на 4 юли от 19,00 ч. в Аулата на Икономическия университет на кристален орган свири Мишел Деньов и Квартет на Националната филхармония на Белгия.

Довечера, на 30 юни от 19,00 ч. Мими Николова пее златните си хитове на концерт бенефис навръх рождения си ден в Сити Марк Арт Център (старото кино „Левски” срещу парка „Заимов”). Изпълнителката с нежния глас празнува 65 години на сцената. Големите си хитове тя ще пее в съпровод на известни музиканти, сред които е и внукът на композитора Йосиф Цанков, тромбонистът Велислав Стоянов. Водещ на бенефиса е програмният директор на Jazz FM Светослав Николов. Още първата й песен я прави известна: „Замълчи, замълчи” на Веселин Ханчев и Петър Ступел озвучава „Любимец 13”. Довечера тя изпълнява и американски джаз стандарти.

Юбилейна експозиция бе открита във Ватиканските музеи по случай 50 години от създаването на Колекцията за модерно и съвременно изкуство. Представят се 10 подбрани творби от Колекцията на престижния най-стар музей в света. Сред тях е „Чили” на художника Иван Вукадинов, разположена в музея за египетско изкуство на Ватиканските музеи. И докато през 70-те г. на ХХ в. държавата ни отказва откупката й от Ватиканските музеи и не позволява дарение от самия живописец, 40 години по-късно сама съдейства творбата на най-големия сред живите ни художници да стане част от експозицията на Ватиканските музеи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани