Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралия ще разположи самолет за наблюдение в подкрепа на Украйна

[post-views]
Албанезе заяви, че китайски военен самолет е изложил на риск австралийски хеликоптер

Австралия ще разположи в Германия самолет за наблюдение от състава на военновъздушните си сили като мярка в подкрепа на Украйна. Задачата му в частност ще бъде да патрулира пътищата за доставка на военна и хуманитарна помощ за Киев. Това съобщи австралийският премиер Антъни Албанезе, цитиран от Ройтерс.

Разполагането на самолета И-7Ей „Уеджтейл“ (E-7A Wedgetail) за шест месеца ще включва и до 100 души екипаж и поддържащ персонал от Австралия, става ясно от изявление, публикувано от канцеларията на Албанезе. В него се добавя, че самолетът няма да навлиза в украинското, руското или беларуското въздушно пространство.

„Разполагането на И-7Ей „Уеджтейл“ в ролята на допълнителна способност за ранно предупреждение ще помогне да бъде гарантирано, че жизненоважният приток на подкрепа за Украйна от страна на международната общност, ще бъде защитен“, каза австралийският министър на отбраната Ричард Марлс.

Самолетът „Уеджтейл“ е оборудван със съчетание от радар за наблюдение с голям обхват, вторичен радар и тактически системи за гласова връзка и предаване на данни, за да осигурява ранно предупреждение и наблюдение от въздуха, заявиха австралийските въоръжени сили.

Утре Албанезе ще участва в срещата на върха на лидерите от НАТО в Литва. Австралия получи покана да участва, тъй като заедно с Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, е партньор на алианса от Индо-тихоокеанския регион. Албанезе ще се изкаже на срещата в сряда. Австралия е партньор на НАТО от 2014 г., след като участва в натовски операции в Афганистан и Ирак. Австралийски официални представители казаха, че Австралия е постигнала споразумение за нова тригодишна партньорска програма.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани