Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея и Япония провеждат учения за противоракетна отбрана, след като КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета

[post-views]
Япония ще увеличи обсега на новите си ракети

САЩ, Южна Корея и Япония проведоха днес съвместно военноморско учение за противоракетна отбрана, за да противодействат на нарастващите се ядрени и ракетни заплахи, идващи от Северна Корея, съобщи военноморският флот на Южна Корея, дни след като КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета, предаде Ройтерс.

Северна Корея изстреля най-новата си ракета Хвасон-18, която Пхенян описва като ядрото на своите ядрени ударни сили, край източното крайбрежие в сряда и каза, че това е „силно практическо предупреждение“ към противниците й.

Тристранното учение днес се проведе в международни води между Южна Корея и Япония. В него участваха разрушители от трите държави, оборудвани с радарни системи, съобщи флотът.

Вашингтон и неговите азиатски съюзници работят за подобряване тяхната система за обмен на информация за ракетите на Северна Корея.

Южна Корея и Япония са независимо свързани с радарните  системи на САЩ, но не една с друга.

Учението имаше за цел да усъвършенства отговора на съюзниците на изстрелване на севернокорейска балистична ракета по сценарий с виртуална цел, казаха военните.

„Ще отговорим ефективно на ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея със силната система за реагиране на нашата армия и чрез тристранното сътрудничество“, каза офицер от южнокорейския флот.

Изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета на Севера беше осъдено от САЩ, Южна Корея и Япония, въпреки че Пхенян отхвърли критиките и заяви, че упражнява правото си на самозащита.

Последното изстрелване беше предшествано от силни оплаквания от КНДР през последните дни. Пхенян обвини американски шпионски самолети, че летят над водите на изключителната икономическа зона на КНДР, осъждайки неотдавнашното посещение в Южна Корея на американска  подводница с атомно задвижване и обеща да предприеме реципрочни стъпки.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани