Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Баскетболистът Александър Везенков официално бе обявен за ново попълнение на Сакраменто Кингс

[post-views]
България победи Португалия, но ще играе допълнителни квалификации за Евробаскет 2025

Рано тази сутрин българският баскетболист Александър Везенков официално бе обявен за ново попълнение на Сакраменто Кингс.  Досега „кралете“ бавеха новината на сайта си, въпреки че Везенков вече пътува за САЩ, видя се с новите си съотборници и си избра номер 7, с който ще играе

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков официално бе обявен като ново попълнение на Сакраменто Кингс. Тази сутрин „кралете“ най-сетне се похвалиха с привличането на най-полезния състезател в Евролигата, като сделката между двете страни е на стойност 20 милиона долара в рамките на следващите три години. По този начин бившият състезател на Арис, Барселона и Олимпиакос ще се превърне във втория българин в НБА след Георги Глушков, който има един сезон с отбора на Финикс Сънс през 1985/86 години.

Везенков беше избран за MVP на сезона в Евролигата, получи наградата за топреализатор на името на Алфонсо Форд и беше селектиран в Идеалния отбор на турнира за втора поредна година.

През сезон 2022/23 Везенков игра и в гръцкото първенство, където беше избран за най-полезен играч на шампионата за втори пореден сезон и помогна на отбора си да триумфира с титлата в първенството.

Везенков, който е родом от България, започна кариерата си в гръцкото първенство с екипа на Арис, където прекара четири сезона от 2011-а до 2015-а. След това той се присъедини към Барселона, където изкара още три години, преди да премине в Олимпиакос за старта на сезон 2018/19. Везенков беше избран с избор №57 в Драфта през 2017-а от Бруклин Нетс. Сакраменто получи правата му чрез трейд с Кливланд Кавалиърс по време на Драфта през миналата година, а сега Везенков вече официално е част от един от отборите с най-висок потенциал в лигата, като през новата кампания той ще обедини сили с двама от най-впечатляващите играчи отвъд океана – плеймейкъра на тима Ди’Аарън Фокс и центъра Домантас Сабонис, които изведоха “кралете” до първо плейофно участие от 16 години насам през миналата година. Тимът на Кингс обаче не успя да прескочи първия кръг и да детронира Голдън Стейт Уориърс, като отпадна от „воините“ в седем мача, след като Стеф Къри реализира историческите 50 точки в заключителния двубой от серията.

Официалното привличане на Везенков беше и един от последните ключови ходове на организацията на Сакраменто за това лято. Тимът на Майк Браун бетонира Сабонис с нов договор, а след това запази важни ролеви играчи като Алекс Лен, Трей Лайлс и Кеслър Едуардс, привлече резервен център в лицето на Нерленс Ноел и се сдоби с услугите на Крис Дуарте, който премина в тима от Индиана Пейсърс.

Везенков вече беше в Калифорния в началото на настоящия месец, за да подпише договора си и да се запознае с новите си съотборници. Той посети няколко мача на Сакраменто в Лятната лига в Лас Вегас.

В момента Везенков е в Ботевград, където традиционно води индивидуална подготовка преди началото на новия сезон. Завръщането му в САЩ и присъединяването му към тренировъчния процес на Сакраменто ще се случи в края на месец август. Първите мачове на Спортист №1 на България за миналата година в НБА ще бъдат в началото на октомври, когато “кралете” ще изиграят няколко предсезонни срещи.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани