Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея заплаши САЩ с ядрено отмъщение

[post-views]
Лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия ще обсъдят днес в Калифорния пакта за сигурност АУКУС

Напрежението на Корейския полуостров достигна нов връх, след като Северна Корея отправи заплаха към САЩ. Пхенян заяви, че е готов да прибегне до използването на ядрените си оръжия ако Вашингтон продължи да разполага самолетоносачи, бомбардировачи и подводници в Южна Корея.

Предупреждението дойде от севернокорейския министър на отбраната Кан Сун-нам, цитиран от държавните медии. „Непрекъснато нарастващата видимост на разполагането на стратегическа ядрена подводница и други стратегически активи може да попадне в условията за използване на ядрени оръжия, посочени в закона на Корейската народно демократическа република, се казва в съобщението. В него се посочва още, че САЩ и Южна Корея са виновни за покачването на напрежението на Корейския полуостров, в частност новосформираната между Сеул и Вашингтон консултативна група по ядрените въпроси.

Предупреждението на Северна Корея дойде в момент, когато в  Южна Корея пристигна за първи път от десетилетия американска атомна подводница клас „Охайо“, въоръжена със стратегически ядрени ракети, както и след озадачаващото бягство на американски войник в комунистическа държава. Два дни след инцидента, никой не знае каква е съдбата на редник Травис Кинг.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани