Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Присъствието на чужди кораби и самолети в Източно-и Южнокитайско море само покачва напрежението, заяви Пекин

[post-views]
Китай извърши военни учения край Тайван, позовавайки се на провокация

Честото изпращане на кораби и самолети от трети страни, „за да показват военна мощ заради собствените си интереси“ само покачва напрежението в Източно-и Южнокирайско море, заяви китайското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В коментар за бялата книга на японската отбрана, в която се очертани заплахите, произтичащи от Китай, говорител на ведомството заяви, че макар и някои действия да са изострили регионалното напрежение, ситуацията в Източно-и Южнокитайско море като цяло остава стабилна.

По думите на говорителя заключенията в японския отбранителен документ са израз на „погрешни разбирания“ за Китай и в тях „умишлено се преувеличава така наречената китайска военна заплаха“.

Китай направи остри демарши пред Токио и изрази енергичен протест срещу бялата книга, добави официалният представител.

Той добави, че Япония не спира да се меси във вътрешните работи на страната му, да погазва нормите в международните отношения, да подрива устоите на китайско-японските отношения и да изостря обстановката в Тайванския проток.

Миналата седмица японските власти обнародваха ежегодната си бяла книга за отбраната, в която се прави мрачна оценка на заплахата от териториалните амбиции на Китай, сътрудничеството на Пекин в сферата на сигурността с Русия и войнственото поведение на Северна Корея.

В миналогодишното издание на документа се посочваше, че руското нападение срещу Украйна е „тежко погазване на международното право“ и поражда опасения, че използването на сила за уреждането на спор създава прецедент, който застрашава сигурността на съседен Тайван, който Китай смята за своя територия.

През декември Япония обяви, че ще увеличи двойно през следващите пет години бюджета си за отбрана, предприемайки най-голямото усилване на военната си мощ от края на Втората световна война.

„Китайско-руското сътрудничество в сферата на отбраната по никакъв начин не е насочено срещу трети страни и цели да гарантира запазването на мира и стабилността в региона и света, без да застрашава ниякоя друга държава“, каза говорителят на китайското министерство на отбраната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани