Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Отличните медици  са големият ни коз

Болницата за продължително лечение и рехабилитация (БПЛР) в Банкя в състава на Военномедицинската академия отбеляза 110 години от създаването си. Тя е наследник на първия в България военен санаториум, създаден през 1913 г. за лечение на ранените във войната. Празникът съвпада и с времето на включването й в състава на ВМА преди 25 години. Големият коз на популярната като Военния санаториум структура на ВМА си остава с отличните медици, казва управителят й д-р Георги Давидов – с много опит и висока квалификация. А минералният басейн вече подобрява възможността за подводни процедури на открито.

– Д-р Давидов, всеки празник е и равносметка, каква е вашата като екип?
– В болницата за последните 5 години направихме много подобрения, особено в битовите условия за пациентите. По-голямата част от леглата и мебелите, както и повечето телевизори и хладилници са нови благодарение на дарения от благодарни пациенти. А благодарение на ВМА подменихме и голяма част от апаратурата за рехабилитационните процедури във водолечението, за лечение на горните крайници закупихме т.нар. вихрова вана за горни крайници, имаме луголечение. За подводна гимнастика при някои трудно подвижни пациенти вече има специална пътека в лечебния басейн. Така ставите са не толкова натоварени, но движението укрепва мускулатурата и ефектът е двоен. Освен това преди 5 години болницата ни пое инициативата на община Банкя да се създаде паралелка по водолечение и балнеолечение в едно от училищата. И тази година приехме първите стажанти, които ще получат сертификат за водолечители, калолечители и луголечители. Едно от тези деца вече работи при нас на граждански договор след стажа си. За дните на стажуване тези млади хора също много ни помогнаха. Това е един от елементите, които ВМА ни вмени като задължение – да подготвяме кадри, които след това постепенно да навлязат в работата ни. А сред нашия персонал има хора с над 40-годишен трудов стаж само в нашия екип. Затова и намерихме това решение.

– Казвате и че големият коз на екипа Ви си остават медицинските специалисти – с висока квалификация и голям практически опит, така ли е ?
– Да, и не го казвам заради празника ни. Знае се, че специалистите ни са на много добро ниво и са конкурентоспособни с колегите си от другите болници. И най-важното е, че пациентите продължават да ни търсят: сега от 100 разкрити легла само 4 са свободни. Значи хората намират помощ при нас, имат ни доверие и идват отново в болницата. Но имаме и нови пациенти, получили информация от сайта или по препоръка на други наши пациенти. Над 90 души в момента се обслужват от малко над 30 души от персонала ни. А хората по НОИ се увеличиха значително дори само затова, че имаме и външен минерален басейн. Дълбочината му е такава, че да може човек да стъпи на дъното без притеснение (от 130 до 160 см) и да изпълни упражненията си. Има и парапети за придържане на по-трудноподвижните.

– В какво друго напредвате с такива темпове?
– Създадохме нова физиотерапия в новооткрития лечебен сектор, където вече се провежда и водолечение. Там преместихме и част от добрата стара апаратура и така я спасихме от овлажняване и увреждане. А на мястото на старата физиотерапия разширихме луголечението и така лекуваме едновременно по 6 човека. Басейнът работи много активно до 18.00 ч., но започва от 9.30, защото в Банкя сутрините са по-хладни. Басейнът е осъщественото ни намерение и дори мечта. Така сме равностойни в предлагането на рехабилитация и физиотерапия при този уникален климат на Банкя. Басейнът е отворен и за външни лица, но го посещават и доста военнослужещи от гарнизона в София, служители от ВМА и цивилни служители, които според наредбата на министъра заплащат само 25% от цената (4 лв.). Пенсионирани военнослужещи също, т.е. целият ни контингент. За тези 5 години и сградата – блок 2, се използва много активно и увеличихме броя на леглата. За съжаление, там все още няма асансьор, заради което се използват сто от общо 120 легла.

– На каква възраст са обикновено пациентите при вас?
– Ако ми бяхте задали този въпрос преди COVID пандемията, щях да отговоря, че средната им възраст е около 65 г. След пандемията нарастна броят на по-млади пациенти с инсулти или инфаркти на възраст 50–55 г., явно провокирани от вируса. Снижи се възрастовата граница и с ползването на басейна и идването на по-млади хора по НОИ. Но ставните заболявания при по-младите са и по-малко.

– След колко дена се вижда ясно ефектът от рехабилитацията?
– Седем дена са крайно недостатъчни за рехабилитация и физиотерапия на каквото и да било заболяване, камо ли на инсултите и инфарктите. А периодът за лечение по Здравна каса е такъв. Затова при нас, когато вземаме пациент по клинична пътека за 7 дни, обикновено по желание на пациента или на придружителя му удължаваме лечението му до 10 дни заплатено. Което за контингента ни е наполовина на цената. При свободни места някои хора идват и напълно срещу заплащане, обикновено през по-студените месеци. А нормата при една рехабилитация, например на дископатия, е да се направят поне 14 дни с по 3–4 различни процедури. Добре е да се знае, че при болки пациентът не бива да прави физиотерапия със затоплящи процедури, само рехабилитация. И е желателно да се мине през невролог, да се проведе медикаментозно лечение и да дойде, когато премине острата фаза. Чували сте оплаквания като това: Аз на петия ден от рехабилитацията се влоших… А това е реакция на тъканта към процедурите, когато малко се увеличава отокът. Затова и след първите 5 процедури се почива 2 дни по време на тази реакция и се правят още 5 след това. Това е срокът, който по някакъв начин трябва да се даде на пациента.

Главната сестра на БПЛР–Банкя към ВМА Верка Шомева окуражава новото попълнение в екипа (вляво) да черпи от опита на колегите си в лечението на пациентите
Фото Красимир ТОДОРОВ

– Какво значение има това, че „ВМА е зад гърба ви” в конкуренцията с другите болници?
– Винаги съм подчертавал предимството ни, че при усложнения нашите пациенти можем веднага да ги изпратим във ВМА за диагностика и лечение. Кръвните изследвания също се правят там, а когато се нуждаем от консултация, винаги разчитаме на колегите си и не сме имали отказ. В Банкя има единствена линейка на „Бърза помощ”, а извикана от нас линейка на ВМА пристига винаги с екип от лекар и сестра. Персоналът ни е абсолютно недостатъчен, както почти навсякъде. Но натоварването на хората ни е голямо и защото болестите, които тук лекуваме, са тежки. Дори от ставните заболявания като артрозата, шиповете при нас се насочват хората с по-тежките проблеми. Другите отиват в СПА центровете, към болницата ни в Хисаря. И ето, отново с помощта на ВМА поставихме в 10 стаи по едно ортопедично легло с механизми. Защото за инсултноболния или оперирания сърдечно, или на гръбначен стълб това легло улеснява ставането без напрежение. Като сме запазили и легло за придружителите, част от които също идват с направление и се лекуват през тези дни. А ортопедичното легло улеснява и рехабилитатора при пасивна рехабилитация.

– Всъщност какво предстои, за какво дори си мечтаете като ръководител на болницата?
– Винаги има за какво: Имаме все още апаратура от 70-те години, макар тя да е доста ефективна, но някой ден трябва да я обновим. За радост, рехабилитаторите ни са с по-голям стаж и могат още да работят на нея. А мечтата ми е да реновираме и последните 7 и 8 етаж на новия блок, за да е по-топло през зимата и по-хладно през лятото. Но голямата ми мечта е да имаме панорамен външен асансьор в блок 2 по модел на Инфекциозната клиника на ВМА. Имам дори виждане за проекта, за да се използва и третият етаж от по-малко подвижни хора и така цялата ни база. И може би това остава като задача за по-младите хора след нас, които да надградят направеното. Което дотук ни се случи благодарение и на ръководствата на ВМА, и на Министерството на отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани