Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов български контингент се включи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина Досегашният изпълни достойно мисията си.

[post-views]
Нов български контингент се включи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина Досегашният изпълни достойно мисията си.

Под ръководството на комисия от Съвместното командване на силите, с председател полковник Антон Гачев – началник на отдел „Операции“ се проведе ротацията на българския военен контингент, участващ операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“, в състава на многонационалния батальон на EUFOR в база Бутмир, съобщават от СКС. Церемонията започна с посрещане на националното знаме на Република България и приемане на строя от националния командир на контингента – полковник Александър Алексиев.

Досегашният помощник-национален командир на контингента, той и командир на националния поддържащ елемент подполковник Момчил Димитров предаде националното знаме на новия помощник-национален командир подполковник Пламен Стефанов. В обръщението си към военнослужещите, полковник Алексиев даде висока оценка и благодари на досегашния контингент. „Вие можете да се гордеете, че участвахте активно в операцията „АЛТЕА“, допринесохте за натрупването на безценен опит при изпълнение на мисията и достойно представихте Българската армия, въоръжените сили и страната ни. Благодаря за професионализма и отговорното отношение, бидейки посланици на България първа линия.“, подчерта той. На новия контингент той пожела да вложат максимални усилия и енергия за достойно представяне, висок боен дух и професионализъм при изпълнение на функционалните задължение в района на мисията.

От името на командира на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Валери Цолов, председателят на комисията полковник Антон Гачев благодари за достойната служба на военнослужещите, участвали в състава на многонационалния батальон на операцията и пожела много успехи на новия контингент. На церемонията присъства и коменданта на база „Бутмир“ подполковник Ласло Балог, който също благодари на българските военнослужещи за успешното участие в операцията. Към настоящия момент въоръжените сили на Република България участват в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ с военнослужещи в щаба на операцията, механизирана рота, национален поддържащ елемент, логистична група и медицински пункт в състава на многонационалния батальон на операцията. Новият военен контингент е от състава на 61-ва механизирана бригада, с помощник-национален командир на контингента, той и командир на националния поддържащ елемент подполковник Пламен Стефанов и командир на механизираната рота капитан Александър Солаков. Задачите на контингента са свързани с извършване на механизирани и пеши патрули, осигуряване защита на силите,контрол на придвижването и други, с цел осигуряване на безопасна и сигурна среда на територията на Босна и Херцеговина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани