Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антарктиците ни откриха останки от самолет

[post-views]
Антарктиците ни откриха останки от самолет

Приключи логистичната задача по стоварване на материална част на брега

Българските антарктици се натъкнаха на останки от самолет по време на осигуряване на научен проект по набиране на геоложки проби в района на залива Фолс бей и нос Бърнард пойнт на о. Ливингстън, съобщиха от Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“, цитирани от БТА.

Участниците в 32-рата българска експедиция на Антарктида Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов съобщиха на екипажа на плавателния съд за намерени на брега метални и композитни фрагменти и отломки. Те заедно с геоложките проби са качени от тях на борда на НИК 421, съобщиха от ВВМУ.

След проведен оглед и проучване на отломките на борда на кораба е направено предположение, че те са част от конструкция на военен самолет. На базата на историческа справка за самолетни инциденти е установено, че чилийските ВВС губят транспортен самолет С-130 „Херкулес“ през 2019 г. в района на пролива Дрейк при полет от Пунта Аренас към о. Кинг Джордж (Южни Шетландски острови), се отбелязва още от ВВМУ. 

Командването на НИК 421 установи комуникация с представител на Антарктическото въздушно командване на чилийските ВВС, който е поискал при възможност останките да бъдат предадени във военната им полярна база Фрей, намираща се на о. Кинг Джордж.

Намерените отломки с точните координати на позициите на откриването им ще бъдат предадени в чилийската военна база на о. Кинг Джордж, когато българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ е в района на залива Максуел между 31 януари и 1 февруари, допълват от ВВМУ.

„Приключихме с логистичната задача по стоварване на материална част на брега. Логистиците напредват бързо и вярваме в успеха на затварянето на новата научна лаборатория. Продължаваме осигуряването на научните проекти. Следващата ни цел е о. Медиа луна и Рениер пойнт.“ Това каза командирът на българския военен и научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ капитан ІІ ранг Николай Данаилов.

Учени от 32-рата българска експедиция на Антарктида доставиха провизии на базата на аржентинските военноморски сили и събраха проби от гранит на о. Медиа луна. Командирът на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) капитан II ранг Николай Данаилов, капитан III ранг Радко Муевски – старши помощник-командир на НИК 421, и капитан-лейтенант Лукас Акоста Салседо, офицер от аржентинските военноморски сили, доставиха провизии на базата на аржентинските военноморски сили, намираща се на о. Медиа луна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани