Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Житната сделка беше маскировка за доставка на оръжие за Украйна

[post-views]
Дезинфо: Житната сделка беше маскировка за доставка на оръжие за Украйна

Дезинфо: Житната сделка беше маскировка за доставка на оръжие за Украйна
Снимка: ukrinform.ua

Зърнената сделка е смокинов лист, с който Западът се опита да прикрие доставките на оръжие за украинските въоръжени сили.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Прокремълският дезинформационен наратив за Черноморската инициатива за зърно (BSGI), с който се опитват да обвинят Украйна и западните й партньори, че експлоатират зърнените коридори за военни цели и оправдават решението на Кремъл да прекрати участието си в BSGI. Това твърдение беше направено в контекста на нахлуването на Русия в Украйна.

Няма доказателства в подкрепа на твърдението, че Зърнената сделка е била използвана за доставка на (западни) оръжия в Украйна. Това изявление е в съответствие с по-широката кремълска дезинформационна кампания, която цели да обвини западните страни за глобална продоволствена криза, която всъщност е създадена от Русия като част от нейната неоправдана инвазия в Украйна.

Всъщност, руската инвазия в Украйна дестабилизира световните пазари на храни и повиши цените на продуктите, заради увеличените разходи за производство, транспорт и застраховка на товари. Русия също така унищожи значителни украински хранителни запаси, производство, както и преработвателни и транспортни мощности в райони, окупирани в Украйна. Освен това руските заплахи за морския транспорт в Черно море намалиха капацитета за износ от свободна Украйна.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/the-grain-deal-was-a-disguise-for-supplying-weapons-to-ukraine

Най-ново

Единична публикация

Избрани