Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тропическата буря Хилари връхлетя Калифорния с цялата си мощ

[post-views]
Тропическата буря Хилари връхлетя Калифорния с цялата си мощ

Екстремна климатична система премина през Южна Калифорния и поставиоколо 26 милиона души в пряка опасност от наводнения. Тропическата буря Хилари удари с цялата си мощ Лос Анджелис, който преживява подобно бедствие за първи път от 80 години насам. Стихията взе жертви, а хиляди хора останаха без електричество.

Въпреки че Националната метеорологична служба на САЩ понижи категорията на Хилари от ураган в тропическа буря, през уикенда стихията помете Калифорния с цялата си мощ. Местните власти призоваха жителите да останат на сигурно място и започнаха предварителна оценка на нанесените щети.

Губернаторът на щата Гавин Нюсъм обяви извънредно положение за южните райони, а предупреженията за опасност бяха в сила и в понеделник. Училищата в Калифорния остават затворени, а полетите от и до местните летища са отменени.

На фона на съобщенията за свлачища, паднали дървета и наводнени домове в целия щат, американският президент Джо Байдън нареди отпускането на федерална помощ за засегнатите райони. Трудно е да бъдат описани мащабите на бедствието, но статистиката за количеството на валежите е достатъчно красноречива – само за час в Палм Спрингс е паднал повече дъжд, отколкото в цялата история на града.

Наред с това земетресение с магнитуд от 5,1 по скалата на Рихтер разлюля бедстващия район, но не се съобщава за нанесени сериозни щети. Самата буря Хилари вече забави ход и със степен на посттропически циклон се отправи на север към щата Невада. Очакват се обаче още наводнения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани