Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-голямото авиационно шоу в Румъния започна на летище Баняса край Букурещ

[post-views]
Румъния участва с 2300 военни в многонационалното учение "Swift Response 24", което ще представи широкомащабен въздушен десант

Над 100 граждански и военни летален апарата и 150 пилоти и парашутисти ще предложат на публиката днес шоу в небето с въздушна акробатика и елитни демонстрации в рамките на най-голямото авиационно шоу в Румъния – Bucharest International Air (BIAS) – събитие, посветено на 100-годишнината от първия нощен международен полет с редовна програма, извършван от Френско-румънската компания за въздушен транспорт (CFRNA) по маршрута Белград-Букурещ (Баняса), съобщава Аджерпрес.

Също така на летище Баняса в 10.00 часа тази сутрин беше открита и изложба на обща авиация, в която производителите и собствениците на летателни апарати, както и доставчиците на услуги по обща авиация излагат десетки граждански летателни апарати – от ултралеки самолети до бизнес джетове. Посетителите ще могат да разгледат изложбата до 20.00 часа днес.

Във въздушния спектакъл ще участват асовете на гражданската и военната авиация в Румъния и редица други страни, които ще очароват зрителите с изумителни въздушни акробатики и елитни демонстрации, уверяват организаторите на двудневното събитие. Пилоти от Румънските военновъздушни сили ще направят демонстрации със самолети Ф-16 Файтинг фолкън, ИАР 99 Шоим, ИАР 330 Пума, ИАК 52 C 27J Спартан и хеликоптери EC 135.

Военновъздушните сили на САЩ ще се включат в авиошоуто с хеликоптери Блекхоук и Апачи, Военновъздушните сили на Канада ще участват със самолет CF-18 Хорнет, Военновъздушните сили на Нидерландия – с два самолета Ф-16 Файтинг фолкън, а Военновъздушните сили на Германия – със Сикорски CH-53 Сий Стелиън и Торнадо Pa200.

Италианските военновъздушни сили идват с Юрофайтър Тайфун, Аления Аермаки Леонардо и C27J Спартан, а унгарските – със Сааб Jas39 Грипен, хеликоптер H145M и огромния C17 Глоубмастър. Словенските военновъздушни сили ще представят Пилатус PC-9 и Турболет L-410.

Румънският национален авиопревозвач ТАРОМ ще демонстрира полет на търговски самолет, а на земята ще изложи за зрителите самолет ATR.

Въздушното шоу е гарантирано от присъствието на асовете на Авиоклуба на Румъния – „Ястребите на Румъния“, „Пеликаните“, „Белите крила“, както и парашутистите от „Сините крила“. Известните „Якари Акробати“, уникални със своите въздушни спектакли, които включват пиротехнически ефекти, музика и светлини, ще се представят във въздуха с три самолета Як-52, посочват организаторите.

Сред чуждестранните гости е и литовският пилот Юргис Кайрис, многократен световен шампион по авиоакробатика.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани