Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В черните пясъци на Бяло море

[post-views]
В черните пясъци на Бяло море

Как войската ни спаси от плажа в Керамоти.

Керамоти е една от перлите на Беломорието в Северна Гърция. Доскоро това не беше особено популярна дестинация, но от няколко години селцето е почти изцяло посещавано от български туристи, предимно от Пловдив, Хасково, Пазарджик, София, но се виждат коли дори и от Варна и Бургас. Плажът е невероятно красив, с мек пясък, почти като брашно. В източната част на ивицата, където няма чадъри и спасители, пясъкът е черен от наносите на р. Места, която се влива наблизо. Именно тук решихме да отседнем за деня и ние. Само няколко гръцки коли бяха спрели почти до морето. Така направихме и ние. Уви, не ни било писано да почиваме този ден. Затънахме в черния пясък почти веднага. Няколко човека се опитахме да бутаме, но без успех. Необходим ни беше влекач, но къде влекач на плажа в Керамоти?

Спасението се оказа в армията! Почти в края на популярния плаж „Коко биич“ е разположена военно-почивна база. Представих се на КПП-то, че съм от България и работя за Министерството на отбраната. Дежурният ни предостави телефон на противопожарната служба в близкото село Хрисуполи. Там обаче не знаеха английски език и не ме разбраха. Наложи се гръцкият войник да слуша мен на английски и да превежда на пожарникарите на гръцки език. Обяснихме къде е затънала колата и след около 40 мин. дойде влекач – противопожарен автомобил, който изтегли автомобила и ни изчака да излезем на твърд асфалтов път. Попитахме за цената на услугата. Казаха ни, че не дължим нищо, предложихме известна сума за благодарност, но пожарникарите отказаха и това. Единствено успяхме да им благодарим. Благодарихме и на войниците от КПП-то на военно-почивната база, които в този момент се сменяха и останаха съпричастни към проблема ни до успешното му разрешаване. Така армията и пожарната ни спасиха от черните пясъци на Бяло море.

Иначе Керамоти се слави с прекрасния си пясък на плажа, който наистина е мек, сякаш стъпваш по килим, но както разбрахме, е и изключително недружелюбен към гумите на автомобила ни, които от превъртането вече са за смяна.

Местните ресторантчета предлагат изключително вкусна храна, напитките са студени и екзотични, а хората са любезни и отзивчиви, само комарите са неприятни, но няма пълно щастие!

Няма как човек да пропусне и разходка до о. Тасос. Непосредствено пред него, на 17 км, е „малкият Тасос“ – остров Тасопула, известен и като Змийският остров. До Тасос се стига с ферибот на цена 5 евро за човек и 20 евро за лек автомобил в едната посока от пристанището в Керамоти. Шопингът и тук е на висота, защото цените на сувенирите са поносими, а местните таверни предлагат изключително вкусни кулинарни изкушения.

Последният ферибот е вечер от Тасос към Керамоти, в 23,30, което позволява човек да се разходи на острова и да се прибере, ако е отседнал на континенталната суша. А цените на хотелите и квартирите са повече от прилични. Апартаменти, напълно готови за живеене, се предлагат за около 90 евро на вечер за четирима души, а цената им при продажба е около 70 хил. евро. Това обяснява и интересът от страна на много българи, които вече са си закупили жилища тук, някои дори и по две. Това дава основание на някои да наричат селцето „българското Керамоти“, защото на плажа в неделя сутринта не можеш да чуеш друга реч освен българска, а гърците са абсолютно малцинство тук.

Преди да сложим точката на тази кратка разходка по Беломорието, трябва да благодарим на военнослужещите от военно-почивната база в Керамоти и на пожарникарите от Хрисуполи, че буквално ни спасиха от черните пясъци до плажа. Там вече имаме приятели!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани