Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френски войник е убит в Ирак след атака на „Ислямска държава“

[post-views]
Франция обяви шестима руски дипломати за персона нон грата заради тайна операция

Член на елитен френски командос отряд беше убит в Ирак, докато „подкрепяше иракски отряд в антитерористична операция“ вчера, съобщи кабинетът на френския президент Еманюел Макрон, цитиран от АФП.

Сержант Никола Мазиер, парашутист от военновъздушните сили, „падна в битка, докато изпълняваше мисията си“, се казва в изявление на Елисейския дворец.

В изявлението се изразява „дълбоко уважение“ на Макрон към неговата „жертва“. Посочва се, че други войници от поделението също са ранени.

Иракски и френски войски са били нападнати от засада от джихадисти от групировката „Ислямска държава“ късно вчера в провинция Салах ал-Дин, каза източник от иракските служби за сигурност в североизточен Киркук.

В битка, продължила „повече от пет часа“, неизвестен брой френски войници, както и трима членове на антитерористичните сили на Ирак бяха ранени, добави източникът.

Мазиер е третият френски войник, който губи живота си този месец в Ирак, където войските на страната са част от операция „Inherent Resolve“, продължила години кампания на международна коалиция срещу групировката „Ислямска държава“.

Сержант Батист Гошо и офицер Никола Латурт бяха и другите двама мъже, убити при различни инциденти през август, първият при пътнотранспортно произшествие, а вторият по време на тренировка.

Около 600 френски войници, базирани в района на Леванта и Персийския залив, участват в „Inherent Resolve“.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани