Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Промените във военното обучение на учениците са нормативно осигурени

[post-views]
Промените във военното обучение на учениците са нормативно осигурени

Те влизат в сила от учебната 2023/2024 г. Занятията ще се провеждат в часа на класа по 5 часа в X и XI клас. Започват от 1 декември. В началото на май т.г. правителството прие Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството. В нея се предвижда обучението на учениците да бъде по 5 учебни часа в X и XI клас, а не в IX и X клас, както беше досега. То ще се води от военнослужещи или цивилни служители от Въоръжените сили в присъствието на класния ръководител. Обучението на учениците, в двата етапа за придобиване на средно образование, се посочва в наредбата,  осигурява усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на Родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Последният нормативен акт, който урежда организирането на „Военно обучение и защита на родината“ в средното образование, е промяната на  Наредбата за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, която е факт с публикуването в Държавен вестник.

Законът за резерва на въоръжените сили, в чието изпълнение са тези две наредби, регламентира, че гражданите на Република България в двата етапа за придобиване на средно  образование се обучават за усвояване на знания и придобиване на умения,  свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен  характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили. Там е записано, че обучението се осъществява в часа на класа, в рамките на не по-малко от общо 10 учебни часа от определените часове на класа. Извън тези часове обучение за усвояване на знания и  придобиване на умения, свързани със защита на родината, действията за  оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на  въоръжените сили, може да се осъществява в избираеми и/или във факултативни  учебни часове.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани