Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО : Спад на щатския долар в международните транзакции

[post-views]
ДЕЗИНФО : Спад на щатския долар в международните транзакции

Процесът на дедоларизация стартира, когато доларът започна да се използва като инструмент за налагане на санкции. Доскоро щатската валута се използваше в 70% от глобалните транзакции, сега това става в 59% от случаите. При налагане на санкции на държави като Иран, Русия, Венецуела и други, страните намират алтернативи.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Става въпрос за повтарящ се прокремълски разказ за продължаващата дедоларизация на световната икономика, нарастването на мощта на икономиките от БРИКС и въвеждане на алтернативна обща валута. Противно на твърдението, последните данни показват нарастваща тенденция за използване на долара в световните международни транзакции. Данни от Общността за глобална междубанкова финансова телекомуникация, известна  като SWIFT, показват, че през юли 2023 г., безпрецедентните 46% от плащанията в чуждестранна валута в света чрез комуникационната система, са извършени в щатски долари, според Bloomberg. Вярно е, че използването на китайски юан се увеличава, тъй като той достигна 3% от международните плащания в света, но това е скромен показател в сравнение с 24% за еврото и 46% за долара.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/us-dollar-in-decline-for-international-transactions?fbclid=IwAR25LRgEH6C4xY-ovG4XkkkaEGNxkY0Qm1StKbNEBCmqMmdG2iCBvQ_lEck

Превод : Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани