Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Огледалото на нашите злочестини

[post-views]
Огледалото на нашите злочестини

Или фалшиви новини, но… от времето на Втората световна война

Заглавието може да се сложи и в кавички, доколкото е последната книга от трилогията на френския писател Пиер Льометр. Който е гледал филмите по предишните му две творби – шедьовърът „Ще се видим там горе” и неговото величествено продължение „Цветовете на пожара”, ще се надява скоро и „Огледалото на нашите злочестини” (в превод на Росица Ташева) да бъде филмирана. С майсторството на ненадминат хроникьор, боравещ охотно и с драматизма, и със сарказма, Пиер Льометр завършва една фреска, достойна за огромния му талант. Въпреки изминалите десетилетия от описваните събития тази фреска изглежда поразително актуална.

Действието започва през април 1940 г. Луиз, вече на 13 години (читателят си я спомня като момиченце от „Ще се видим там горе”), тича гола по булевард „Монпарнас”, след като е станала свидетел на покъртителна сцена. За да разбере значението ѝ, тя ще трябва да се потопи в историята на обхванатата от паника Франция. Героите на книгата ни представят лицето на една драматична епоха, тази от Втората световна война, с официалната пропаганда, изпълнена с фалшиви новини, с хилядите бежанци, потеглили дори без да знаят накъде, само и само да са далече от агресора – все неща, които доскоро са ни изглеждали безвъзвратно отминали.

Пиер Льометр е дипломиран психолог и това знание е пропито във всеки ред на книгите му. Той пише от 2006 г. и е автор на дузина трилъри. Дотук разполага с поне 5 награди, а 4 от романите му са филмирани. Голямото признание идва с романа „Ще се видим там горе” (2013) – блестящ, наситен с напрежение и обрати разказ за Голямата война, удостоен с наградата „Гонкур” плюс още 8 награди, като филмовата адаптация му донася 9 номинации и 5 награди „Сезар”. Пет години по-късно следва продължение – „Цветовете на пожара”, вторият от десетина романи, които писателят нарича свой „балзаковски пъзел” и които обхващат интервала 1920–2020 г. „Огледалото на нашите злочестини” е последната книга от трилогията на Льометр за периода между двете войни.

До неделя вечер (10,09) пешеходният столичен булевард „Витоша” и част от градината пред НДК отново се превръщат в „Алея на книгата”, която организира традиционно Асоциация „Българска книга” и партньори. В Литературния кът продължават срещите с писатели, издатели, преводачи и илюстратори. Точно 144 издателства представят десетки хиляди книги в 58 шатри по пешеходния столичен булевард „Витоша” и част от градинката пред НДК. Идеята на инициативата е книгите да отидат при хората, за да се повишат мотивацията им за четене и интересът към книгите. Повече информация можете да намерите тук: за изложителите:

https://www.abk.bg/news/view/428  , за културната програма:

https://www.abk.bg/news/view/427  , а събитието можем да проследим тук: https://www.facebook.com/BookAlleyBulgaria

Сатириците тръгват с „В плен на снега”

Два са фестивалите, на които участва в началото на сезона Сатиричният театър: „Аполония” в Созопол и „Сцена на кръстопът” в Пловдив, създаден преди години с подкрепата на Мастера – Стефан Данаилов. Трупата има и големи турнета в цялата страна и приема това за своя мисия. Но очаквана за почитателите на сатириците е първата премиера. Тя е на камерна сцена „В плен на снега” с режисьор Николай Ламбрев (режисирал знаменитата постановка във Военния театър „Секс, наркотици, рокендрол”, която се итрае 30 сезона) и с предпремиера на 20 септември. В ролите са Маргарита Хлебарова и Тео Елмазов.

На 1 октомври на голямата сцена се открива очакваното трето издание на политическото сатирично кабаре. Такъв спектатакъл може да се види само от трупата на сатириците и той се играе всеки втори понеделник. В края на октомври, отново на голяма сцена, е премиерата на „Булчинската рокля”, постановка на Съни Сънински, а сред актьорите са  Силвия Лулчева, Полин Лалова, Петър Калчев и Мартин Каров.

Предстоят две премиери на сцена „Хепи” в началото на ноември (там спектаклите са от 20,00 ч.). Едната е „Предпочитам да си останем само приятели” на младия режисьор Никола Стоянов с актьори Стела Ганчева и Николай Луканов. Другата премиера е „Фитнес”, постановка на Бойко Илиев, моноспектакъл на Деница Даринова.

Със сериозно темпо до Нова година трупата ще има още две премиери. И както обещава драматургът на театъра Богдана Костуркова, на всеки две седмици на една от трите сцени ще има по една нова премиера. Сатириците от доста време държат първо място по високо темпо на работа. И пак има заглавия, за които няма билети.

НАКРАТКО

В Пловдив кукленият фестивал „Двама са малко – трима са много” отбелязва 25-ото си издание с куклени артисти от цял свят. Той е сред най-очакваните събития в есенния културен фестивал в града, а в афиша му има заглавия за малки и възрастни зрители.

В София за пореден път (9–10.09) се провежда античният фестивал „Сердика е моят Рим”, който пресъздава живата връзка с древните история и култура на града. Възстановките на фестивала се провеждат в археологическия парк „Западна порта на Сердика” и показва разнообразни обичаи. Деца и възрастни могат да посетят занаятчийски работилници, ателиета, демонстрации на антична мода и робски пазар. Организаторите са подготвили разнообразни занимания, включително разучаване на военни постройки и интересни игри.  

Започва 105-ият сезон на плевенския театър „Иван Радоев” с премиерите: „Нацията на влюбените” от Михаил Дурненков по романа на Нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич – „Време second hand” и „Когато гръм удари” на Пейо Яворов.

С Моцарт и Сен-Санс открива сезона Софийската филхармония

На 10 септември Софийската филхармония открива сезона си за почитателите на класическата музика с творби на Волфганг Амадеус Моцарт (една от най-известните му – 40-ата симфония) и Камий Сен-Санс (Симфония №3 „Органова”). На диригентския пулт застава явлението маестро Еманюел Чекнаворян, който въпреки младата си възраст вече е получил световно признание като един от големите музиканти от своето поколение. Творбата на Сен-Санс е посветена на почитания от него композитор Ференц Лист, който умира скоро след премиерата. Сен-Санс включва и орган.

ПРЕДСТОЯЩО

На 14.09 от 9.00 ч. военно формирование (ВФ) 28880 и Военният клуб (ВК) в Белене честват празника на Инженерните войски

На 15.09 от 9,00 ч. в по случай откриването на учебната година в СУ „Д. Дебелянов” с концерт участва школата за народни танци при ВК Белене като поздрав от ВФ 28880

На 15.09 от 17,00 ч. по случай новата учебна година ВК в Дупница се среща с ученици от СОУ „Академик Корольов” и ги запознава с историята на Дупнишкия гарнизон

На 15.09 от 10,00 ч. във ВК в Лом се организира шахматен турнир

На 15.09 от 17,00 ч. съвместно ВК в Троян и Информационно-културният център организират литературно четене

Ежегодната награда за принос към българската култура на фондация „Аполония”  „Аполон Токсофорос” тази година се присъжда на супергрупата „Фондацията”, която навърши 10 години от основаването си, има фенове на българската музика от няколко поколения. Нейни членове са музиканти от групите „Щурците”, ФСБ, „Дони и Момчил”, Б.Т.Р. и „Те”. Те изпълняват най-големите си хитове в нови акустични аранжименти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани