Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Балтийски страни може да са нанесли ударите с дронове по руския град Псков

[post-views]
Дезинфорадар: „Аз съм българче“ и дезинформацията първа радост е за мене

Може да се окаже, че всички дронове в Псков не са изстреляни от украинска територия. В близост до руския град е Естонската граница, от където се чуваха странни звуци. Това изисква щателно проучване и евентуално потвърждение, но въпросът за участието на Естония остава открит.

Руският град Псков се намира в близост до границата на НАТО. Но от къде дойдоха изстрелите? От Украйна? От балтийска територия? Унищожете балтийските държави, ако това е така. Зачеркнете ги! О, не, не от балтийските страни? Тогава това е дело на диверсионно-разузнавателна група? От балтийска територия ли идва? Все пак е необходим ответен удар по балтийските държави.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

В нощта на 29 август серия от експлозии бяха чути на летището в Псков. По-късно стана ясно, че четири военнотранспортни самолета Ил-76 са били повредени от докладваните удари с дронове. Поне два от самолетите са напълно унищожени.

Мотиви за твърденията, че дроновете идват от Естония в зоната между естонската граница и руския град не бяха представени. Естонското правителство обаче твърдо отхвърли твърденията. Изявление, изпратено до Newsweek от говорител на правителствената служба на Република Естония, гласи: „Това е невярна информация“. Министерството на отбраната на Латвия излезе с подобно изявление, като отрече всякакво участие и на Латвия и заклейми обвиненията срещу балтийските държави като руска дезинформационна кампания.

Ударите с дрон на територията на Русия е следствие от непровокираната пълномащабна инвазия на Русия в Украйна, която започна през февруари 2022 г. Призивите за „унищожаване на балтийските държави“ са пример за друг непровокиран войнствен наратив от Москва, която редовно заплашва света с ядрени оръжия.

Вижте още случаи на дезинформация за балтийските държави тук.

Източник: euvsdisinfo.eu

Превод: Юлиян Лазаров

Най-ново

Единична публикация

Избрани