Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шолц: Изтеглянето на руските войски е в основата на мира в Украйна

[post-views]
Олаф Шолц: Въоръжените сили на Германия принадлежат към "центъра на демократичното общество"

Време за четене: 3 минути

С напредването на руската война в Украйна германският канцлер Олаф Шолц каза, че не мисли, че ще има мирно разрешаване на конфликта в близко бъдеще, предаде ДПА.

Шолц заяви, че въпреки че на моменти е било възможно на масата за преговори да седнат ключови играчи, Германия не бива да забравя всекидневната бруталност на войната.

„Това изисква усилия и време“, каза той по отношение на мирните преговори. „Време, което в действителност нямаме, тъй като Русия продължава да бомбардира, измъчва и убива в Украйна“.

Според Шолц като основа на всеки мир „руското ръководство следва да осъзнае, че трябва да изтегли войските си“. Тогава може да има преговори и украинското правителство ще участва в тях, убеден съм“.

Повече от 18 месеца след инвазията на Москва канцлерът опроверга слуховете, че през пролетта на 2022 г. вече е било договорено готово мирно споразумение между Украйна и Русия, но то е било провалено от САЩ или Великобритания.

„Не, това не е вярно“, каза Шолц.

Той заяви, че „каквото и споразумение“ да е имало в първите дни на войната, то е „било унищожено, тъй като руският президент Путин използва времето само за да поведе войските си из Украйна след неуспеха на атаката срещу столицата Киев и да започне нападение срещу Източна Украйна.“

Шолц отново защити германските доставки на оръжия за Украйна. „Ще продължим да подкрепяме Украйна в правото ѝ да се защитава, колкото е необходимо“, заяви той.

Шолц направи изявлението си на ежегоден религиозен форум, организиран в Берлин.

В същото време министърката на външните работи Аналена Бербок каза пред германския вестник „Франфуртер алгемайне цайтунг“, цитиран от Ройтерс, че Берлин ще насърчи партньорите си да доставят наличните си системи за противовъздушна отбрана на Украйна за зимата.

„Трябва да изградим зимен противовъздушен щит над украинската критична инфраструктура“, каза Бербок след посещението си в Киев в понеделник и допълни, че германското правителство планира през следващите месеци да увеличи доставките си на отбранителни системи ИРИС-Т.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани