Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Реални действия в планината

[post-views]
Реални действия в планината

На 11 септември започна съвместната международна подготовка „Родопи-23“, в която участват 350 военнослужещи от Командването на СВ, 101-ви алпийски полк – Смолян, модул от 110-и логистичен полк – Пловдив, 24-та авиобаза – Крумово, САЩ, Италия и Чехия. Целта на подготовката е повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при водене на бойни действия в планината. Отработват се въпроси по стрелба, патрулиране, оцеляване, катерене, оказване на първа помощ и медицинска евакуация, както и организиране на палаткови лагери.

Офицер, планиращ учението, е командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков. Офицер с първостепенна отговорност към офицера планиращ учението е полковник Георги Малинов от Командването на Сухопътните войски.
,,Родопи- 23“ се провежда под ръководството на командира на 101-ви алпийски полк подполковник Стефан Димов. Директор на учението е майор Владимир Сариев – временно изпълняващ длъжността началник на щаба на 101-ви алпийски полк.
Занятията се водят в районите на местностите „Перелик“, „Белият камък“ и „Хайдушки поляни“, войсковото стрелбище на 101-ви полк, селата Момчиловци, Манастир, Давидково и Кутела, хижите „Преспа“ и „Свобода“. Само в един от дните през седмицата първа алпийска рота с военнослужещи от САЩ извършиха разузнаване в планината и атака на обект, трета алпийска рота и военнослужещи от Италианската Република се придвижиха в планината, а четвърта алпийска рота с военнослужещи от Чешката Република тренираха специализирана алпийска подготовка.
Планирани са демонстрации от участници в „Родопи-23“. В следващите дни ще се проведат действия с имитационни средства извън войсковите райони, но без реални боеприпаси. Съвместната подготовка ще продължи до 21 септември. Тя ще завърши с провеждането на три ротни тактически учения в района на местността „Хайдушки поляни“. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани