Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО : САЩ финансираха и обучиха терористите от 11 септември

[post-views]
22 години от 11 септември 2001 г.

         САЩ финансираха и обучиха терористите от 11 септември и това трябва да бъде урок за Украйна. Докато САЩ помнят жертвите на смъртоносните терористични атаки от 11 септември, си струва да припомним, че Вашингтон съзнателно помогна за създаването на същите екстремисти, които планираха атентатите.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

         Това е неискрено и умишлено изопачаване на факти, целящо да насърчи повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ за предполагаемата подкрепа на Запада за терористични организации. Въпреки че е вярно, че САЩ финансираха и подкрепяха афганистанските муджахидини чрез така наречената операция „Циклон“ по време на съветската инвазия в Афганистан, което доведе до известна дискусия относно степента на косвена отговорност, или косвен ефект относно насърчаване от страна на САЩ на ислямския екстремизъм в миналото, про-дезинформацията на Кремъл разви този сюжет с още една степен, насърчавайки неоснователната теория на конспирацията, че Западът е създал много терористични организации и че има пълен контрол над глобалния тероризъм, за което тази история за дезинформация е перфектен пример.

         Всъщност нито един от 19-те похитители на самолети, участвали в атентатите от 11 септември, не е стъпвал в Афганистан по време на съветската инвазия, тъй като всички те са били твърде млади по това време, така че твърдението, че „САЩ са финансирали и обучавали 9/11 терористи” , не отговаря на действителността. Установявайки паралел с Украйна, този разказ за дезинформация се опитва да оправдае бруталното нахлуване на Русия в границите на нейния мирен съсед, като представя Украйна за екстремистка сила.

         Съществуват и други примери за дезинформация. Подобни са твърденията за нов документ на ФБР, който разкривал, че ЦРУ е подкрепило отговорните за атентатите от 11 септември, че атаките са планирани от САЩ като претекст за нападение над Афганистан, че САЩ са подстрекавали, финансирали , подкрепяли и защитавали Ал Кайда и Ислямска държава по време на войната срещу тероризма, или че САЩ вербуват джихадисти в Сирия за терористични атаки в Русия.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/the-us-funded-and-trained-the-9-11-terrorists?fbclid=IwAR1fP4H0nF9Iozrzzw9tQRH1xrUzb4lOQDDs4czJoXumn-P-qXuMYNVXTZQ

Превод : Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани