Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олимпийски, световни и европейски шампиони ще участват на Световната купа по скокове на батут

[post-views]
Олимпийски, световни и европейски шампиони ще участват на Световната купа по скокове на батут

Олимпийски, световни и европейски шампиони идват на Световната купа по скокове на батут във Варна

Олимпийски, световни и европейски шампиони са подали заявка за участие в последния за тази година кръг от сериите за Световнити купи по скокове на батут, който ще се проведе на 7 и 8 октомври във Варна.

Домакин на състезанието, което е олимпийска квалификация за Игрите в Париж догодина, ще е „Дворецът на културата и спорта“. До момента заявка за участие са подали 144 състезатели от 33 държави, сред тях са силите в този спорт – Китай, Бразилия, Канада, Франция, Великобритания, Япония, Нова Зеландия.

Освен медалите в олимпийската дисциплина батут – индивидуално, в морската ни столица ще бъдат връчени и купите на победителите в сериите от Световните купи за 2023 година – индивидуално и синхрон.

Любителите на скоковете на батут ще видят в зала „Конгресна“ изключителните изпълнения на олимпийската шампионка Сюеин Чжу (Китай), олимпийският медалист и световен шампион Дилън Шмид (Нова Зеландия), първенците на планетата Ланюй Ян и Цзъсай Ван (Китай), Брайони Пейдж (Великобритания), Хикару Мори (Япония), Фабиан Фогел (Германия), европейският шампион Алън Моранте (Франция) и др.

България ще бъде представена от петима национали. За отговорният старт във Варна при мъжете се подготвят – Мариян Михалев, Максим Ангелов и Мартин Димитров. И тримата са носители на медали от световни и европейски първенства при младежите. При жените ще разчитаме на сребърната медалистка от първенство на планетата в синхронните скокове Христина Пенева, както и на Диана Сарафова.

Състезателите ни ще бъдат водени от старши треньора на националния отбор по скокове на батут Мариана Макулова и от нейният помощник Станислав Стоянов.

„Спечелването на олимпийска квота е целта, която гони федерацията ни. Това е целта, която е поставена пред треньорите и състезателите ни. Те работят с огромно желание и хъс, това нещо да наистина да се случи. Мечтаем за такава олимпийска квота от много дълго време и вярваме, че един ден ще я спечелим. Искам да изкажа благодарности към Министерството на младежта и  спорта, на община Варна и разбира се на Двореца на културата и спорта, които ни подкрепят в организирането на тази проява. Медалите от това състезание на са толкова важи. По-важни са точките, които се печелят, защото това е втория критерии, по който се печелят олимпийските квоти, първият е световното първенство през ноември в Бирмингам. Само пет световни купи носят точки за олимпийската ранглиста. От тях се взимат най-добрите три резултата за да се сформира окончателното класиране по този показател.  Три от тези пет купи се провеждат тази година, останалите две са заложени за 2024 година“, това сподели генералният секретар на БФ по Скокове на батут Мариела Стойчева.

Съдия за България  на световната купа във Варна ще е Милена Станчева.

По програма в събота и в неделя сутринта са квалификациите, а след обяд са финалите.

Входът за зрителите в ДКС е свободен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани