Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Звукът и яростта на кремълските лъжи

[post-views]
Звукът и яростта на кремълските лъжи

Фалшивият паралел между палестинските терористи и Украйна

Звукът и яростта на кремълските лъжи
Владимир Соловьов е фронтмен на руската дезинформационна машина

Сутринта в събота, 7 октомври, Хамас, ислямистка групировка в Палестина, определена като терористична организация от ЕС, САЩ и някои други държави, предприе множество безразборни атаки срещу Израел. При нападенията бяха убити най-малко 1200 души, повечето от които цивилни, хиляди бяха ранени. Бойци на Хамас също така отвлякоха повече от сто души. Като цяло, поредицата от атаки беше сред най-смъртоносните в историята на израелската държава, припомнят експертите от звеното за борба с дезинформацията на Европейската служба за външни действия в началото на своя редови седмичен доклад.

Докато Европейският съюз и много страни по света незабавно осъдиха терористичните набези,

официалното изявление на Русия беше двусмислено

Още по-лошо, няколко високопоставени служители на Кремъл предприеха офанзива за манипулиране на информация и се опитаха да припишат вината за ескалацията на Запада. Мария Захарова, говорител на руското Министерство на външните работи, измамно го нарече „пряка последица от хроничното неспазване на съответните резолюции на ООН и нейния Съвет за сигурност и сегашното блокиране от страна на Запада на работата на т. нар. Близкоизточен „квартет” от международни посредници”. Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, отиде много по-далеч с необосновано твърдение, насочено към САЩ: „Вместо да работят активно за палестинско-израелско споразумение, тези идиоти се намесиха в нашите дела и помагат на неонацистите с всички сили, тласкайки две близки нации в конфликт”.

Освен това прокремълските медии за дезинформация не се поколебаха

да използват цинично тези ужасни нападения

за да направят фалшив паралел между Хамас и Украйна. Телевизионният водещ Владимир Соловьов, водеща фигура в пропагандния апарат на Кремъл, заяви, че ужасяващите действия на Хамас приличат на начина, по който украинските т. нар. „нацисти” предполагаемо малтретират в Мариупол цивилни граждани, подкрепящи Русия, както и руски военнопленници.

По този начин Соловьов се опита да убие два заека с един куршум. Първо, той повтори един от основните претексти, които Русия използва, за да оправдае своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Второ, той се опита да прехвърли вината за последиците от инвазията, включително военните престъпления, от Русия към Украйна. Утвърдената международна правозащитна организация Human Rights Watch и много други събраха неоспорими доказателства, доказващи, че Русия е извършила военни престъпления.

Воденото от Соловьов „60 минути” –

скандалното контролирано от Кремъл пропагандно шоу

направи още един фалшив паралел, когато твърдеше, че израелците безразборно бомбардират Ивицата Газа, докато Въоръжените сили на Русия удрят само военни цели в Украйна. И това на фона на многобройните доказателства, че руските Въоръжени сили са бомбардирали цивилни цели, изтезавали са украински войници и са малтретирали цивилни.

След азербайджанската военна операция в Нагорни Карабах Кремъл увеличи фокуса си и върху този регион. Първо, няколко прокремълски издания заявиха, че мисията на ЕС в Армения (EUAM) се занимава само с шпионаж. Всъщност EUAM, гражданска мисия, беше създадена след молба от Армения да помогне с рутинното патрулиране и докладване на ситуацията на място, като същевременно насърчава мира.

В опит да демонстрира империалистическите мускули на Русия в целия регион едно издание твърди, че Европейският съюз иска да изтласка Русия от района на Южен Кавказ. Това обвинение попада в рамките на по-широка тенденция на прокремълски издания, насърчаващи идеята, че Кавказ е изключително в зоната на геополитическо господство на Русия, като същевременно дискредитира всякакви други посреднически усилия между Армения и Азербайджан .

Още казуси, открити от дезинформационния радар

* Няколко прокремълски издания за дезинформация, включително NewsFront, контролиран от ФСБ, твърдят, че Западът принуждава Украйна да изпраща непълнолетни на фронта. Тъй като Русия скришом мобилизира големи части от своето общество, бившият министър на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза, че Украйна трябва да преразгледа мащаба на мобилизацията в страната. Въпреки това той не е направил никакви изявления относно предполагаемата необходимост от мобилизиране на тийнейджъри в украинската армия.

* Испанската версия на руския пропаганден канал „Спутник”, насочена към латиноамериканската аудитория, твърди, че украинците заразяват Европа с устойчиви на антибиотици болести, вероятно свързани с американски биолаборатории. Това е умишлено изкривяване на статия във „Файненшъл таймс”. Оригиналната статия описва единичен случай на анонимен украински войник, резистентен към почти всички налични антибиотици. Нищо в статията на авторитетното британско издание не предполага връзка с предполагаеми американски военни биолаборатории в Украйна, дезинформационен разказ, развенчаван много пъти.

* Редица свързани с Кремъл издания, включително Sputnik Afrique, обявиха, че – за разлика от държавите от групата БРИКС – западните страни поробват останалия свят чрез финансови институции. Това е изтъркан случай на дезинформация относно предполагаемия „златен милиард”, конспиративна идея, измислена още в Съветския съюз през 1990 г., и предполагаемата месианска роля на Русия. За повече от 30 години не е представено нито едно доказателство за съществуването на такъв заговор. Международни финансови институции като Международния валутен фонд и Световната банка имат модели на управление, които не позволяват на малка група конспиратори да ги контролират в интерес на предполагаемия „златен милиард”.

Кой всъщност въоръжава Хамас?

Ян ГАГИН

Лъжата, че Украйна препродава в чужбина част от оръжията, получени в рамките на чуждестранната военна помощ, отдавна е в арсенала на кремълските пропагандисти. Те опитват да се възползват за нейното раздухване и от сегашната остра фаза в конфликта между Израел и  палестинците. През тази седмица съветникът на ръководителя на т. нар. Донецка народна република Ян Гагин изрази мнение, че „оръжията на НАТО, прехвърлени някога в Киев, може да са били препродадени и сега се използват срещу израелски войници”. „Новината”, естествено, идва от руската агенция „РИА–Новости”.

„Заслужава да се отбележи, че по ирония на съдбата Израел заедно НАТО наскоро прехвърли различни видове оръжия в Украйна, които също бяха препродадени от украински военен персонал и украински военни служители на различни терористи по света, големи количества и абсолютно безконтролно. По ирония на съдбата сега по израелски войници се стреля със собствените им оръжия, които някога са били прехвърлени в Украйна от НАТО”, е завил Гагин.

В Киев обаче са наясно с дезинформационните планове на Москва. Русия е предала на палестинската въоръжена групировка Хамас пленени на фронта в Украйна оръжия и военна техника, произведени в САЩ и ЕС. Целта на Москва е да дискредитира Украйна, че продава западно оръжие на терористите, с което да повлияе на отношението на съюзниците и по-нататъшното предоставяне на западна помощ. Това съобщи Главното разузнавателно управление на Украйна. Според разузнаването така Русия подготвя поредна мащабна провокация срещу Украйна. А следващата стъпка според плана на Кремъл е да се тиражират фалшиви обвинения срещу украинските военни, че редовно продават западни оръжия на терористи. Тези фалшификати трябва да залегнат в основата на редица „разобличителни публикации” и „разследвания” в западните медии, които ще бъдат поръчани от руснаците.

От разузнаването в Киев също така отбелязват, че за достоверност руските специални служби възнамеряват да използват коментари на дезертьора от украинската гранична служба старши лейтенант Руслан Сиров, който наскоро избяга в Москва.

Най-ново

Единична публикация

Избрани