Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руският флот „бяга от Крим“. Зеленски каза, че пълният контрол над полуострова е въпрос на време

[post-views]
Китай и Русия започнаха съвместни военноморски учения, дни след като НАТО нарече Пекин "решаващ фактор" за войната в Украйна

Руският военен флот вече не е в състояние да действа в западната част на Черно море и „постепенно бяга от Крим“, а пълният контрол на Украйна над анексирания полуостров е „въпрос на време“.

Това каза украинският президент Володимир Зеленски чрез видеовръзка на втората парламентарна среща на върха на Кримската платформа, която беше открита във вторник в Прага, съобщиха Радио Свобода и УНИАН.

Кримската платформа е международен форум, създаден по инициатива на Украйна още преди пълномащабната руска инвазия, който обсъжда ситуацията в Крим и възможните мерки за връщането му под контрола на Киев. Украинският полуостров беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

По думите на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук в събитието в Прага участват около 70 парламентарни делегации от цял свят.

Пред тях Зеленски каза, че руският контрол над Черно море и присъствието на окупационния флот там създават илюзията, че руското господство в Черно море е уж непреодолимо.

„Сега тези илюзии се топят. Руският флот вече не е в състояние да действа в западната част на Черно море и постепенно бяга от Крим. И това е историческо постижение“, добави той.

Зеленски припомни, че наскоро руският президент Владимир Путин беше принуден да обяви създаването на нова база на Черноморския флот, или „по-скоро неговите останки“, в окупираната територия на Грузия – Абхазия, възможно най-далеч от украинските ракети и военноморски дронове.

„Но ние ще ги стигнем навсякъде“, отбеляза държавният глава.

По думите му сега няма нито една безопасна база и нито един напълно надежден логистичен маршрут за „руските терористи“ в Крим и в окупираните части на черноморското и азовското крайбрежие.

„Към момента все още не сме постигнали пълен контрол върху огъня над Крим и прилежащите води. Но това ще се случи. Въпрос на време е“, каза ще Зеленски.

Той допълни, че проукраинските настроения в Крим стават „все по-открити“ и че жителите на полуострова са осъзнали, че „Русия ще си тръгне оттам“. И повтори, че Украйна ще се стреми да си върне контрола върху всички международно признати територии на страната.

През последните месеци украинските военни нанасят все по-чести удари срещу руски цели в Крим. Най-голям отзвук предизвика ударът по сградата на щаба на Черноморския флот в Севастопол. Украинските удари също така обезвредиха противовъздушната отбрана, поразиха складове за боеприпаси и повредиха кораби на Черноморския флот. Освен това украинските сили за специални операции се приземиха в Крим близо до нос Тарханкут.

На 24 октомври сутринта назначеният от Русия губернатор на Севастопол съобщи, че е отблъсната „подводна диверсионна атака“ от Украйна с безпилотни катери.

Крим е далеч от фронтовата линия, така че ударите обикновено се извършват с помощта на безпилотни самолети или, в някои случаи, с ракети с голям обсег.

Съобщава се, че някои кораби, които преди това са били базирани в Севастопол, са били прехвърлени в Новоросийск. Руските кораби на практика отсъстват от водите на Черно море западно от Крим. Това позволи на Украйна да създаде т.нар. временен коридор за зърно.

Източник: svobodnaevropa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани