Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вдигане на рамене в отговор

[post-views]
Вдигане на рамене в отговор

Кои са новите мишени на кремълската пропаганда през този месец?

Вдигане на рамене в отговор
Повредата на газовия интерконектор между Финландия и Естония стана повод за разгръщане на нова пропагандна кампания от страна на Кремъл

През този месец финландските власти съобщиха, че Balticconnector, газопровод, свързващ Финландия и Естония, е бил скъсан, вероятно поради „външна намеса“. Във връзка с този инцидент, в допълнение към фактическите доклади, прокремълската пропагандна машина започна да разпространява редица разкази, наподобяващи тези, използвани по-рано във връзка с експлозиите на тръбопроводите „Северен поток“. Именно този сюжет е във фокуса на вниманието на експертите за борба с дезинформацията от Службата за външни действия на ЕС в техния редовен седмичен доклад.

Атаката на „Хамас“ срещу Израел също продължава да предизвиква интерес в прокремълските дезинформационни кръгове, тъй като манипулаторите се опитват да се възползват от човешкото страдание, като прикрепят фалшивите си разкази към разиграващите се трагични събития.

В допълнение към събитията в Близкия изток информационните манипулатори не губят време да се възползват и от последната терористична атака в Брюксел, където двама шведски граждани загубиха живота си.

Кой повреди Балтийския газов интерконектор?

Ключови наративи, които изплуваха в прокремълската информационна среда във връзка с инцидента с Балтийския интерконектор, включваха конспиративна гледна точка, че САЩ могат да спечелят от повредения газопровод. Това е един наратив, разделящ съюзниците, който непрекъснато е прокарван от Москва, първоначално в случая със „Северен поток“ – 1 и 2.

Имаше и по-параноично мнение, че инцидентът с газопровода е бил планиран отдавна и е насочен към изтласкване на руски кораби от Балтийско море и прекъсване на морските комуникационни линии към руския ексклав Калининград.

Фалшивите разкази включват също цинична и откъсната от реалността представа, където вместо САЩ финландците се разглеждат като основния бенефициент от инцидента, тъй като те искали да си запазят целия обем природен газ, който постъпва в тяхната страна през построения наскоро терминал за прием на газови танкери. Логиката зад това твърдение остава загадка. Ако беше така – защо въобще финландците са строили интерконектора, който ги свързва с Естония?

Имате ли нещо против да замръзнете през тази зима?

Прокремълските медии също така бързо вдигнаха оборотите на дезинформацията, за да разпространят съобщения, в които се намеква, че Финландия и Европейският съюз ще замръзнат през следващата зима, тъй като вече няма енергийна сигурност в рамките на ЕС, след като през миналата година бе прекратен вносът на руски природен газ.

Цялото това прокремълско мърморене пренебрегва факта, че нарушаването на целостта на Балтийския конектор не е засегнало финландската енергийна сигурност, където вносът на природен газ по повредената тръба играе само незначителна роля. Освен това, ако прокремълската линия ви звучи познато, това не е изненадващо, тъй като идва направо от техния наръчник за дезинформация по енергийни теми.

Общуване с терористи

Както нашите читатели добре знаят, Русия не стои настрана от историите за човешкото страдание, особено като се възползва от него, за да прокара собствения си дневен ред. Като история в развитие станахме свидетели на още едно активиране на фалшивия разказ, в който западната военна помощ за Украйна или в друга версия, по-общо оръжия на НАТО, завършва уж в грешни ръце независимо дали това са черните пазари, радикалните демонстранти в Париж, или пък терористите на „Хамас”.

Последното превъплъщение на този прокремълски лъжлив разказ се появи скоро след терористичната атака срещу шведски граждани в Брюксел, извършена на 16 октомври. Този път разказът свързва оръжието, използвано от нападателя, с НАТО и Съединените щати. Редица акаунти прокараха леки вариации на този разказ в мрежата X (бивш Twitter) на английски, арабски, чешки, португалски и руски.

Създаването на подсъзнателна връзка или принадлежност между някакъв ужасяващ акт и човек или организация е много стар трик от инструментариума на манипулаторите, който прокремълските актьори и други западни противници в това пространство не се свенят да използват, колкото и презряна и непрестижна да е тази работа. (БА)

Други теми, попаднали в дезинформационния радар:

• Неонацисти, атакувани при ракетен удар по Хроза. Както знаем от добре документирания случай на свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии и много други ужасяващи сцени на жестокости, като украинския град Буча, руският апарат за дезинформация не познава граници и не изпитва угризения. Последният пример за руския цикъл на смърт и отричане е Хроза в района на гр. Купянск, Харковска област, където на 5 октомври руска балистична ракета „Искандер“ удари село в траур, убивайки 59 цивилни, предимно жени и възрастни хора. Потресаващата сцена, която ООН разследва като военно престъпление, беше още един работен сюжет за прокремълските пропагандисти, които разпространяваха своите лъжи. Те се опитаха да представят групата опечалени като „неонацисти“, фалшива класификация, създадена от Кремъл, за да оправдае неоправдаемото – унищожаването на Украйна и нейния народ.

• Демоничната западна цивилизация води човечеството направо в бездната. Може би си спомняте от нашето отразяване миналата година как лъжите на прокремълските пропагандисти доведоха до могъщия „Гайтан“, срещу който трябва да се борим в Украйна. За да не бъдат надминати от миналите си измислици, прокремълските дезинформатори, публикуващи на италиански, влязоха с двата крака и излязоха с истински видения за последните времена, призоваващи самия Антихрист. Няма нищо ново в прокремълската дезинформация, обвързваща западните страни, либералните ценности и световния ред, който те подкрепят, с Антихриста, както сме писали много пъти преди това. Руската пропаганда се опитва да представи Русия като защитник на „традиционните ценности“ в ясна съпоставка със западните страни, представени като упадъчни, морално фалирали или както в този случай направо сатанински. Естествено, има малко или никакви доказателства, представени от пропагандистите в подкрепа на техните аргументи, докато има много налични, за да разкрият лицемерието на управляващата номенклатура във и близо до Кремъл.

• Инструктори от Обединеното кралство, обучавали бойци на „Хамас“. Както писахме тук по-горе, а и миналата седмица, прокремълската машина за манипулиране на информация рядко оставя неизползвана добра възможност, като например терористична атака, за да сее измама. В този случай особено трудолюбивият беларуски клон на „Спутник“, който разполага със собствени запаси от фейк новини, измисли фалшив разказ, свързващ „Хамас“, Украйна, „нацистите“ и Обединеното кралство. Разбира се, няма доказателства в подкрепа на техния разказ, че британски инструктори са обучавали членове на „Хамас“. Обединеното кралство добави тази палестинска групировка от Ивицата Газа към списъка на терористичните групи или организации през 2001 г. „Хамас“ също е определена като такава от Европейския съюз, САЩ и няколко други страни.

Путин иска да контролира и видеоигрите

Онлайн игрите, които се играят в Русия, трябва да се намират в държавния домейн .RU, а сървърите им да са разположени физически в страната, казал е президентът на Русия Владимир Путин на заседание на Съвета за развитие на физкултурата и спорта. Новината бе обявена от руското издание РБК. Помолен да коментира предложение за налагането на правила, които ще блокират достъпа до онлайн игри от Русия, ако сървърите им не са разположени в страната, Путин е подкрепил въвеждането на такава мярка.

В Русия няма държавен орган, който да регулира онлайн игрите, а компаниите, които печелят от тях, са най-вече американски и канадски, отбелязал е по време на заседанието ръководителят на изпълнителния комитет на Федерацията по бокс Умар Кремльов. „Приблизително $5 млрд. е оборотът, който се изнася в чужбина чрез зоната .com“, казал е още Кремльов. Според него Русия трябва да има единен регулатор за игрите, така че те да могат да бъдат блокирани, ако е необходимо. Ако искат да оперират на руския пазар, тези компании трябва да отворят офис в страната, да регистрират своите игри в националния домейн на Русия от първо ниво .ru, а сървърите им да са разположени физически на територията ѝ. През май 2019 г. Путин подписа Закон за „суверенния интернет“, насочен към централизиране на властта върху инфраструктурата на информационните и комуникационните технологии. Неговата цел беше да пренасочи и „прегради“ руския сегмент на мрежата, за да го превърне в „независим“ от глобалната мрежа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани