Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението в Газа се увеличава, пациенти остават блокирани в местни болници

[post-views]
Напрежението в Газа се увеличава, пациенти остават блокирани в местни болници

Стотици и дори хиляди пациенти остават блокирани в болниците в северната част на Ивицата Газа. Това съобщават от агенцията на ООН за палестинските бежанци. Местните лекари потвърдиха, че израелските власти са ги предупредили да евакуират пациентите, но преместването на повечето от тях, особено на тези в интензивно отделение, е невъзможно.

Въпреки забавянето на сухопътната опреция, офанзивата в Газа продължава. Израелски танкове са навлезли в покрайнините на едноименния град, прекъсвайки основната пътна връзка между северната и южната част на палестинския анклав, посочват очевидци. Затворили са пътя и обстрелват всяко превозно средство, движещо се по него, допълват местните.

Тел Авив пък съобщи, че армията му е убила десетки бойци на палестинското движение „Хамас“ при нощни боеве в Ивицата Газа. Ликвидирани са „десетки терористи, барикадирали се в сгради и тунели“, потвърдиха Израелските въоръжени сили и посочиха, че са поразили над 600 вражески цели, включително оръжейни складове.

Междувременно на терен ситуацията остава критична, въпреки че в неделя в Газа пристигна рекордна по мащаб хуманитарна помощ – 33 камиона, което е най-големият брой, откакто пунктът Рафах беше отворен. Представители на местната организация на Палестинския Червен полумесец заявиха, че въздушните удари в района на една от най-големите болници в града продължават, а извозването на пациентите е невъзможно. Наред с това, около 14 хиляди цивилни се укриват в самото здравно заведение и прилежащите му площи, посочват различните източници.

Припомняме, че насилието в Близкия Изток ескалира с изненадващата атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при която бяха убити 1 400 души, а други 230 бяха взети за зложници. При насрещните бомбардировки на Тел Авив над Газа са загинали над 8 000 души, твърдят местните здравни власти.

Напрежението обаче далеч надхвърли границите на спорния анклав. За четири жертви при сблъсъци в Западния Бряг съобщават световните медии, а руската полиция трябваше да поеме контрола над летището в Дагестан. Най-малко 60 души бяха арестувани там, след като стотици антисемитски настроени протестиращи щурмуваха аеропорта в неделя при пристигането на пътнически самолет от Израел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани