Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Украйна никога няма да бъде приета в ЕС

[post-views]
Урсула фон дер Лайен: ЕК е твърдо решена да се постигне съгласие за помощта за Украйна

Украинците губят войната, затова повдигнаха темата за влизане в Европейския съюз. Украйна, обаче, никога няма да бъде приета. Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел по същество блъфира, той разбира, че нито едно от обещанията му няма да бъде изпълнено. Той използва тази ситуация, за да повиши личния си рейтинг от една страна и да спечели благоразположението на Вашингтон от друга.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Това е повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ, обвиняващ ЕС, че не е честен в отношенията си с Украйна, когато става въпрос за стремежите на последната да стане държава-членка.

На 28 февруари 2022 г. Украйна подаде молбата си за членство в ЕС. На 17 юни 2022 г. Европейската комисия представи становищата си по молбата за членство в ЕС, подадена от Украйна, Грузия и Република Молдова.

Въз основа на становището на Комисията относно кандидатурата на страната за членство в ЕС, Украйна получи европейска перспектива и статут на кандидат на 23 юни 2022 г. с единодушно съгласие на лидерите на всички 27 държави-членки на ЕС.

На специалното заседание на Европейския съвет през февруари 2023 г. лидерите на ЕС признаха значителните усилия, които Украйна демонстрира за постигане на целите, залегнали в нейния статут на кандидат за членство в ЕС. Докато процесът на присъединяване към ЕС е сравнително дълъг, технически и отворен, заключенията на Европейския съвет от юни 2023 г. посочват, че:

„Европейският съвет признава ангажимента и значителните усилия на Украйна да изпълни условията в процеса на присъединяване към ЕС. Той насърчава Украйна да продължи по пътя си на реформи. Европейският съюз ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Украйна и ще подкрепя нейните усилия да изпълни напълно всички условия.” Припомняме, че Борел заяви на 02 октомври в Киев :

„Най-силният ангажимент за сигурност, който можем да дадем на Украйна, е членството в Европейския съюз“.

Източник : https://euvsdisinfo.eu/report/ukraine-will-never-be-accepted-in-the-eu

Превод : Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани