Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кораб болница на италианските военноморски сили отплава за ивицата Газа

[post-views]
Италия ще похарчи 7,5 милиарда евро за нови изтребители "Юрофайтър", сочи документ на италианското министерство на отбраната

Италия изпраща военноморски кораб, оборудван с болнични и оперативни зали, крой бреговете на ивицата Газа, за да помогне на пострадалите в конфликта между Израел и палестинската групировка „Хамас“, заяви днес италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, цитиран от АНСА и Ройтерс.

Корабът отплава днес от пристанището в град Чивитавекия, Западна Италия. На борда има 170 души, включително 30, обучени за справяне със спешни медицински случаи, каза министърът и допълни, че Италия работи и за изпращането на полева болница в Газа.

„Ние сме първите, които провеждат хуманитарна операция в този район, и се надяваме, че други държави ще последват примера ни“, заяви Крозето, цитиран от АНСА.

Крозето предположи, че двата италиански военни кораба, които вече са изпратени в района, вероятно ще останат на място.

„Ще преценим дали да ги оставим в района, но предпочитам да оставим там три кораба и да не съжаляваме (за решението бел. ред.)“, заяви той пред журналисти.

Днес външните министри на страните от Г-7, сред които е и Италия, призоваха за хуманитарни паузи във войната между Израел и „Хамас“, които да позволят преминаването на помощи на територията на ивицата Газа и да спомогнат за освобождаването на заложниците.

В края на миналия месец Италия изпрати две пратки с хуманитарна помощ в Египет, за да бъдат разпределени чрез египетски „Червен полумесец“ сред страдащото цивилно население в палестинския анклав, отбелязва АНСА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани