Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Санчес се разбра с каталунските сепаратисти, социалистите в испания очакват да задържат властта

[post-views]
Испания изпрати 200 тона военно оборудване и боеприпаси за Украйна

Все по-големи са шансовете на испанския премиер Педро Санчес да задържи властта. Партията му вече разчита и на подкрепа от каталунските сепаратисти, след като гарантира амнистия на лидерите им, живеещи в изгнание от години.

След седмици на интензивни преговори управляващата Испания в момента Социалистическа работническа партия и сепаратистката „Заедно за Каталуния“ официално постигнаха споразумение. Сделката е сключена в Брюксел между представителя на социалистите Сантос Сердан и сепаратисткия лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание в белгийската столица от 2017 г., след неуспешния опит за отцепване на Каталуния. В замяна на подкрепа за бъдещия кабинет на Педро Санчес, уточни самият Сердан, ще бъде дадена амнистия на каталунските лидери и хиляди други дейци, свързани с обявения от Мадрид за противозаконен референдум за независимост на автономната област.

Това е истински пробив за екипа на Санчес, който по всичко личи, ще успее да формира правителство, след като той вече подписа коалиционно споразумение с крайнолявото движение „Сумар“. За да гарантират успеха си, социалистите ще имат нужда и от малката Баска националистическа партия, чиято подкрепа също се очаква да получат.

Припомняме, че сагата започна скоро след последните парламентарни избори в Испания, които Народната партия спечели, но недостатъчно убедително и затова се провали в опита си да състави правителство. Намерението на Санчес да даде амнистия на каталунските сепаратисти доведе до масови протести на крайнодесните формации в Мадрид, при които се стигна и до сблъсъци с полицията. На целия този фон в последните часове стана ясно и че един от бившите лидери на Народната партия в Каталуния е прострелян в главата в центъра на испанската столица.

Най-ново

Единична публикация

Избрани