Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция ще достави бойни дронове на Египет, заяви Хакан Фидан

[post-views]
Турция ще достави бойни дронове на Египет, заяви Хакан Фидан

Турция ще достави бойни дронове на Египет, където в скоро време на посещение ще бъде турският президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви турският външен министър Хакан Фидан  по време на телевизионно интервю, предаде Франс прес.

Той добави, че Турция и Египет трябва да имат сериозни отношения заради сигурността в Средиземно море.

Според турската агенция АНКА визитата на Ердоган ще бъде на 14 февруари, като тя ще последва 12 години на влошени отношения.

Последната визита на турски държавен глава в Кайро датира от 2012 г. Двете страни отзоваха взаимно посланиците си след преврата, свалил от власт египетския президент, ислямиста Мохамед Морси, след което Абдел Фатах ас Сиси дойде на власт в Египет. Двете страни се сближиха през ноември 2022 в Катар в кулоарите на Мондиала по футбол. През юли миналата година Анкара върна посланика си в Кайро.

В същото интервю Хакан Фидан говори и за предстоящата визита на руския президент Владимир Путин в Турция, като каза, че той и Ердоган може да обсъдят нови начини за доставка на зърно на световните пазари през Черно море, предаде ТАСС.

Фидан увери, че визитата на Путин е планирана и тя е трябвало да стане по-рано. Тя ще бъде повод да се обсъдят много въпроси, добави той.

Медии споменаха датата 12 февруари за това посещение. Засега турското президентство нито е потвърдило това, нито пък е съобщило къде Ердоган планира да приеме руския си колега, отбелязва Франс прес.

САЩ си играят с огъня, като нанасят удари по Йемен, това може да доведе до пожар в региона, каза турският външен министър Хакан Фидан в интервю за телевизия А Хабер.

Фидан добави, че Турция е в постоянен диалог с регионалните партньори и САЩ, като трябва да се избягва засилване на напрежението в региона, тъй като ситуацията не е много добра, предаде ТАСС.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани