Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия изпрати нова военна помощ на Украйна, включваща танкове, специализирани машини и радари

[post-views]
Украинската армия отблъсна ново руско настъпление в Донецка област

Германия изпрати нова военна помощ на Украйна, включваща танкове, специализирани машини и радари
Снимка: ukrinform.ua

Германия предостави нова военна помощ на Украйна, включваща специализирани военни машини и танкове, а също и боеприпаси, дронове и радари за наблюдение, предаде Укринформ, като се позова на списък, качен на интернет страницата на правителството в Берлин.

Украйна в частност получава десет танка „Леопард 1А5“ (в добавка към доставените 20 досега); 14 верижни всъдехода „Бандвагн“ (BV206) (при 46 доставени преди това); танк за разминиране ВИЗЕНТ 1 (след десет доставени преди това); и пет верижни всъдехода линейки „Вартхог“.

Поредният транш помощ от Германия включва още автомобили за гранична охрана, верижни влекачи, камиони и друга техника.

Украйна получава и над 1000 155-милиметрови снаряда; 1,5 милиона патрона за лекострелково оръжие, десет разузнаваелни дрона ВЕКТОР, 14 радара за наземно наблюдение ГО12 и 10 000 предпазни очила (от запасите на Бундесвера и от промишлените запаси на оръжейни предприятия).

Всичко това е напомняне, че Германия е на второ място по предоставена военна помощ на Украйна, отбелязва Укринформ.

Германското правителство възнамерява да удвои бюджета си за догодина за военно подпомагане на Украйна, предаде ДПА.

Заделените по това перо средства ще възлизат на 8 милиарда евро вместо първоначално предвидените 4 млрд. евро, става ясно от предложение, внесено снощи от финансовото министерство в парламентарната бюджетна комисия.

Министърът на отбраната Борис Писториус потвърди това при участието си в днешното заседание в Брюксел с колегите си от ЕС, но направи уговорката, че последната дума по въпроса е на Бундестага.

Очаква се процедурата по одобрение на проектобюджета за догодина да приключи в началото на следващия месец.

Междувременно германският оръжеен производител „Райнметал“ обяви, че ще достави 32 танка „Леопард“ на Киев догодина.

Поръчката за тях е направена от правителството в Берлин.

Става дума за модела „Леопард 1А5“, който не е най-съвременната версия на „Леопард“.

Поръчката е разделена на 25 бойни танка, пет бронирани ремонтно-евакуационни машини и два учебни танка, които ще дойдат от промишлените запаси на компанията, а не от тези на Бундесвера.

Предполага се, че стойността на поръчката е някъде около 100 милиона евро, като цената включва обучение, логистика, резервни части и поддръжка. Машините ще бъдат ремонтирани в два от заводите на „Райнметал“ в Германия, за да бъдат приведени в годност за експлоатация.

Това не е първата поръчка от този вид за Украйна от германския оръжеен производител: през юни Нидерландия и Дания поръчаха 14 танка от по-новия, но също остарял вече модел „Леопард 2А4“, които също ще бъдат предоставени на Украйна догодина.

Освен тази техника Бундесверът и армиите на други натовски държави предоставиха на Украйна „леопарди“ и от своя арсенал.

При танковете е обичайна практика след десетилетия на употреба те да бъдат снемани от въоръжение и продавани на предприятия от военната промишленост на ниски цени. След това те се съхраняват, обикновено в лошо състояние, в складове. Подобно обратно изкупуване в края на краищата е вложение в бъдещето за предприятията от този отрасъл, защото те разчитат, че някой ден отново ще се появи нужда от тази техника.

След избухването на войната в Украйна тези сметки се оказаха верни. Но модернизирането на стари танкове така, че да бъдат годни за бой, е времеемък процес.

Нужни са няколко месеца, преди да бъдат обновени и оборудвани с нови технологии и да бъдат приведени в годност за изпращане на фронта.

„Райнметал“ възприе подобен подход и с бойните машини на пехотата „Мардер“. Досега оръжейният производител е получил поръчка за 80 от тях, голяма част от които вече са застъпили на бойно дежурство в Украйна, посочва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани