Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия обвини Русия, че води хибридна война по границата й

[post-views]
Финландците избират нов президент за ерата на НАТО с едно на ум за Русия

Финландия с остри обвинения срещу Русия. Според Хелзинги Москва активно подпомага мигрантите, които искат да влязат в незаконно в страната, в опит да създаде напрежение по границите на ЕС, които вече са и част от източния фланг на НАТО.

Броят на хората, които искат да влязат във Финландия от територията на Русия расте постоянно през последните няколко месеца, показват данни на финландската гранична полиция.

Най-много молби са получаването на политическо убежище в страната се подават по южните части на границата.

Това, което подкрепя подозрения на Хелзинги за руско хибридно мероприятие, е че повече хора идват на граничните пунктове на групи и в много от случаите нямат валидни документи или визи.

В миналото подобно нещо не е било възможно, защото просто руските власти не са допускали никой до границата, ако бе може да представи легални документи, коментират от граничари.

В допълнение местните медии посочват, че много от хората пристигат на групи с чисто нови велосипеди, с които да влязат във Финландия, защото границата не може да бъде пресичана пеша.

Финландският министър на отбраната Анти Кайконен директно обвини Русия, че умишлено иска да създаде мигрантска криза по границата й и вече е информирала НАТО и ЕС за ситуацията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани