Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФОРАДАР: Защо точно Александър Невски?

[post-views]
Храм-паметникът „Св. Александър Невски“ отбелязва своя летен празник

Катедралният храм в София носи името „Св. Александър Невски“. Много са призивите за смяна на името му, не за друго, а защото има достатъчно заслужили български светци, които да дадат името си на най-големия православен храм у нас и един от най-големите на Балканите. Кой обаче е Александър Невски?

 „Неотдавна Владимир Путин заяви: „Единството на народа беше ключов компонент от излизането на Русия на нови граници. Да си спомним какво се случи по времето на Александър Невски. В края на краищата той отиде в Ордата, поклони се на хановете, получи правото да князува, включително и преди всичко, за да се противопостави ефективно на нашествието на Запада.“ Това пише Светослав Пинтев във faktor.bg. Публикуваме позицията му с известни съкращения!

„Путин отсече, че именно заради този гениален избор руснаците почитат княза като светец. Интересно тогава, за какво го почитаме ние? Защото искаме да следваме пътя на монголите, да се борим срещу Европа и Запада, що ли?

Путин обясни много ясно, че владетелите на Златната орда се държали арогантно и жестоко към руснаците, но те не пипнали най-важното – руският език, традициите и културата,  а „западните завоеватели” точно тях се стремели да затрият.

Украинското издание „Факти“ пише: „Нека отбележим, че образът на княз Александър Невски се използва от Москва за пропагандни цели още от времето на руския цар и диктатор Петър I. Храмове в негова чест традиционно се строят на временно окупираните от руснаците територии.“

Ето защо ние толкова се гордеем с името на катедралния си храм.

Синът на Александър Невски, апропо, се жени за правнучката на хан Бату и техните потомци доминират в Московия до 1598 г., а тя плаща данък на наследниците на Златната орда и десетилетия след това. След откъсването от Златната орда Московското княжество все пак се обръща към Европа, но не загубва хъса си да я затрие. Русия  наследява стремежа на средновековна България към Константинопол, после решава, че е в правото си, даже някак е длъжна  да поеме и властта на василевсите – императорите на Източната римска империя, че трябва „да си върне“ цялата православна Византия, която едва ли не й принадлежи барабар с териториите, завладени през вековете от нахалните българи. Александър Невски отдавна се е превърнал в универсален руски символ. Сами обаче преценете на какво точно…!“. Дали пък суверенитетът и националната ни сигурност не зависят първо от историческото ни самочувствие?!

Най-ново

Единична публикация

Избрани