Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна съобщи за ожесточени сражения на източния бряг на река Днепър в Херсонска област; един човек е бил убит в региона при руски обстрел

[post-views]
Украйна отхвърли твърденията на Беларус за провокации по границата

Украинските въоръжени сили съобщиха за ожесточени сражения с руската армия на окупирания източен бряг на река Днепър в южната Херсонска област вчера, предаде ДПА.

Украинските войници, преминали на отсрещния бряг, имат за задача „да извършват диверсионни маневри, набези и разузнавателни операции“, каза генералният щаб в публикация в „Телеграм“.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се опитват да изтласкат руските войските колкото се може по-далеч от Днепър, за да бъде сложен край на постоянния обстрел на освободената преди година част от Херсонска област на западния бряг на реката.

„Колкото по-далеч е руската артилерия от Херсон, толкова по-добре“, обобщи украинският генерален щаб.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин междувременно съобщи днес за един убит човек и трима ранени при руски обстрел вчера, предаде Укринформ.

През деня са били регистрирани общо 101 руски атаки, като са били изстреляни 577 снаряда, написа Прокудин във „Фейсбук“.

Руски военни наблюдатели от седмици съобщават, че украински войници са успели да се прехвърлят на източния бряг на Днепър по долното течение на реката, отбелязва ДПА.

Вчера ВСУ обявиха, че са създали няколко предмостия на „няколко предмостия“ на източния бряг на Днепър.

Военната доктрина на САЩ определя „предмостието“ като „зона от страната на врага на водно препятствие, която е достатъчно широка, за да побере по-голямата част от преминалите войници, осигурява подходящ терен, позволяващ отбрана на местата за пресичане, защитава преминаващите войници от директен вражески огън и осигурява база за продължаване на атаката“, отбелязва американският аналитичен център Институт за изследване на войната. Доктриналната дефиниция на „предмостие“ не предвижда определена численост на преминалите сили, площ на защитаваните позиции или способност за прехвърляне и управление на тежка военна техника от тези позиции. Необходимата площ на предмостието зависи от операциите, които то е предназначено да поддържа.

Самият факт, че украинското военно командване нарича тези позиции „предмостия“, означава, че според него те са достатъчни за продължаване на сухопътните операции на източния бряг на Днепър, коментира Институтът за изследване на войната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани