Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Костна хирургия от бъдещето

[post-views]
Костна хирургия от бъдещето

Новите технологии засега изграждат успешно само костта и така хирурзите я заменят в човешкото тяло, казва проф. д-р Неделчо Цачев, д.м.

Наскоро Българският лекарски съюз награди за принос в медицината проф. д-р Неделчо Цачев, д.м., ръководител на Катедра „Ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия” и на Клиникатапо ендопротезиране и реконструктивна хирургия във ВМА. 

Първото място той заслужи в категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники”. Клиниката, която проф. Цачев ръководи, е една от най-старите школи в медицината ни и една от най-иновативните. От 2020 г. екипът успешно прилага и изкуствения интелект чрез революционна технология в персонализираната медицина в костната хирургия. А от 2 години се използват и очила за смесена реалност – софтуерът пренася предоперативния план върху оперативната среда в операционната и така постига висока точност в работата.

Такива операции се правят в клинични случаи след 1–2 неуспешни операции на става. А в света софтуерът за това се разработва в центрове с голямо финансово инвестиране за развойна дейност, с лаборатории за изследвания с високи инвестиции. Софтуерът на ВМА обаче го прави българска фирма, която го продава предимно в чужбина заради малкия пазар у нас. А изкуственият интелект навлиза скоростно и в медицината под една или друга форма. И в тази област най-добро приложение намира в ортопедията и травматологията. Защото именно костта може да се обработи от специалистите по образна диагностика на скенер с 3D визуализация. А с развитието на металознанието единственият орган, който засега може да бъде заменен, се оказва точно костта. Прави се чрез създаване на имплант от съответна сплав, максимално близо до структурата на костта на пациента. Смяната на тазобедрената става в тази област на медицината е революцията на ХХ век. Но изграждането на т.нар. пациент – специфичен имплант, на цяла кост, която се заменя, днес става

благодарение и на изкуствения интелект, и на възможностите на металознанието

Да, принтират се и черен дроб, и сърце, но все още не могат да се създадат тези органи, които да заменят този на пациента. Докато костта може – това в тази област пък е революцията на ХХI век. В момента е хит навлизането на пациент – специфичните импланти, които са индивидуални при операция на колянна, тазобедрена и вече и на глезенна става. Основният център за развитие на тези процеси в Европа е медицинският университет в Цюрих. Там има лаборатория с IT специалисти, инженери, специалисти в електронните технологии и в металознанието с консултантските услуги на медици – един много сериозен екип с огромен бюджет, който може да си позволи да извършва тази сложна работа на сериозно финансиран университет: да интерпретира, моделира и  произвежда специфичните импланти по най-съвременен начин.

Всъщност наградата ми от Българския лекарски съюз е за иновации и технологии, защото във ВМА ние първи у нас създадохме изкуствена кост и заменихме увредената на пациента, казва проф. Цачев. На пациентка във ВМА изграждат на 3D принтер малка изкуствена костица на базата на такава в другото ходило и я възстановяват. Тази кост е изчезнала заради катастрофа, а операцията се прави години след травмата. Днес тази жена живее качествен живот и не се инвалидизира. Иначе, за смяна на тазобедрена става има подготвени специалисти и екипи в цялата страна. Понякога обаче се налага ставата да се сменя втори и трети път. И тогава, когато анатомията е много променена, се отива към операция с пациент – специфични импланти, индивидуални за пациента. А  изкуственият интелект чрез очилата за смесена реалност и създаване на холографски образ дават възможност на хирурзите да позиционират импланта прецизно, за да служи дълго на пациента и да не се износва във времето. Хирургът е благодарен и за доверието на пациентите, с които той разговаря и обяснява защо им предлага след 1–2 неуспешни операции, когато няма друго решение за техния клиничен случай, да се използва този иновативен метод, който се прави в света. И досега не е имало отказ за такава операция от пациентите на клиниката, която извън страната би им струвала над сто хиляди евро.

В този смисъл ВМА е този остров, който може да поеме подобни пациенти. Това е свързано и с великолепната реанимация, с подготвените ортопеди, анестезиолози, с участието и на съдови хирурзи, защото се работи близо до важни кръвоносни съдове. В това е силата на болницата –  хирургията отдавна не е индивидуална дисциплина, а в допълнение са и добрите екипи за следоперативното възстановяване, разказва проф. Цачев. Не случайно рехабилитацията във ВМА е към Катедрата по ортопедия и травматология. В постоперативния период

рехабилитацията е изключително важна и след най-брилянтната операция

Затова е безценна работата на рехабилитатора, на кинезитерапевта и на специалиста по физикална терапия. Без тях нашата работа е наполовина свършена, убеден е д-р Цачев, а с тях затваряме цикъла на лечение, както е в „нормалните държави”. Важното е, че пациентите у нас имат избор да се възползват от такъв връх на технологиите при смяната на става.

Холографският образ, който подпомага лекарите с очилата за смесена реалност, се създава от българската софтуерна фирма „Холома” („Холографски медицински асистент”). Работата й е уникална, на световно ниво, а в света такъв продукт е изключително скъп. Те самите постоянно правят подобрения и развиват продукта си.

Проф. д-р Цачев е категоричен, че този връх на съвременната технология се прилага в екипа им, първо,  заради доверието на ръководството на ВМА, което инвестира в осъществяването на идеята на хирурзите, когато преди 3 години приема идеята им за използване на очилата за паралелна реалност. Тогава това изглежда като „влизане” във фантастичен филм. Така започват да извършват операции с пациент-специфичните импланти, които проф. Цачев и колегите му от клиниката започват да прилагат в операция на пациенти преди 5 години. Днес той е благодарен и на колегите си, с които вървят заедно по един дълъг път, какъвто е усвояването на този вид операции от бъдещето в костната хирургия. Благодарен е и на д-р Владислав Райков, който помага на екипа в началото на този път за изграждането на пациент-специфичните импланти, но за съжаление, той вече работи в Австрия. Защитил дисертация в Цюрих за предоперативно планиране и компютърни модели, той помага на медиците от ВМА в началото на усвояването на този вид операции в ортопедията с опита си на интердисциплинарен специалист. Самият д-р Райков е лекар ортопед, с когото проф. Цачев работи преди години в „Пирогов”. Тласъкът, който дава това сътрудничество, сработва във ВМА въпреки липсата на логистиката на високо финансираните университетски лаборатории… Резултатът днес е налице в работата на колегите на проф. Цачев, медици, които правят тежка хирургия, и защото могат, но и защото имат „зад гърба си” структурата на болница като ВМА. Професорът

вече сбъдва мечтата си „да отгледа” поне две поколения млади специалисти в клиниката

По думите му те са будни момчета, знаят езици и представят отлично екипа на болницата навън. А оттам, от конгреси и конференции, надграждат опита в клиниката. Силата е в тях, обобщава проф. Цачев: За следващите 10–15 години, живот и здраве, планът ни за работа е готов…

Най-ново

Единична публикация

Избрани