Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
С торпеда стрелят по торпеда

Изкуственият интелект навлиза в бойния флот за повишаване на отбранителната мощ

Военноморските сили на САЩ започват да модернизират торпедата в подводниците, за да засилят способностите за отбрана на плавателните съдове. Започва въвеждането на нови технологии в подводния флот, използвайки облачни изчисления за подводници. Целта е подводният флот да стане по-безопасен, по умен и по-смъртоносен за всички видове заплахи, като в същото време този процес да доближи моряците до изграждането на атакуваща подводница от следващо поколение.

С торпеда стрелят по торпеда
Разрушител клас „Арли Бърк“ изстрелва „Пейтриът“
Фото  defenseworld.net

Модернизацията на подводния флот ще донесе промени, които ще имат голямо технологично въздействие. Става дума за преместването на Федеративните тактически системи за подводна война (SWFTS) в обща изчислителна среда, базирана на облак. SWFTS включва сонар, изображения, електронна война и бойни системи на подводницата, а също така е свързана и с контрола на кораба и навигацията. Ходът с преместването на SWFTS ще доведе и до отделянето на хардуера и софтуера и ще направи надграждането им по-бързо и по-лесно. Общата изчислителна система ще е с повишена киберсигурност и ще създава честотна лента за инсталиране на инструменти за изкуствен интелект за подводничарите. На този етап те са затрупани с повече данни от сонари и електронни войни, отколкото могат да анализират ръчно. Инструментът за изкуствен интелект може бързо да изхвърли безсмислените данни и да позволи на моряците да разглеждат по-тесен набор от потенциално интересна информация.

Торпедото MK 54
Фото  defenseworld.net

Тъй като Военноморските сили започват да тестват инструментите за изкуствен интелект на действащи подводници, те изградиха т. нар. „пясъчник“ за новите приложения, така че потребителите да имат достъп до данните, генерирани от SWFTS, без това да представлява риск или по друг начин да застрашава съществуващите системи. Военноморските сили могат да експериментират с приложения от този пясъчник, преди да се ангажират с инсталирането им със  SWFTS. Тестването на новите технологични инструменти започва на подводниците от клас „Вирджиния“.

Експериментите започват с изстрелването на лекото торпедо MK 54. Целта е да се усъвършенстват сонарната технология, както и поразяващата мощ, скоростта и дълбочината на торпедото, „така че да няма подводница в света, която да се чувства в безопасност пред MK 54“. В процес на разработване е и компактно оръжие за бърза атака. Това на практика означава противоторпедна отбранителна система, при която торпеда да се бият с торпеда. Торпедото MK 54 може да се изстрелва от кораби, от системи за вертикално изстрелване на подводници и от самолети като P-8 „Посейдон“. „Посейдон“ използва височинен парашутен комплект, носещ торпедо, за борба с подводници. В технологичното обновление на подводния флот е включена и персоналната сигурност на подводничарите. Досега на борда на подводницата имаше само две камери, с които може да се вижда в силно задимени помещения в подводницата. За няколко месеца ВМС разработиха и снабдиха моряците с нов самостоятелен дихателен апарат с термовизионен дисплей, вграден в маската за лице.

Технологичната модернизация на флота с цел повишаване на отбранителната мощ от подводниците се качи и на корабите. Една от американските глобални аерокосмически отбранителни компании интегрира известната ракета прехващач „Пейтриът“ с корабния радар  AN/SPY-1, което е критично важно за оръжейната корабна система „Егида“(Aegis). „Егида“ е предназначена за разрушители от клас „Арли Бърк“. Първият тест показа, че „Пейтриът“ успешно комуникира с радара SPY-1. От командването на флота казаха, че това е много важна стъпка към интегриране на „Пейтриът“ с оръжейната система „Егида“, което означава скок в способността за противовъздушна и противоракетна отбрана на флота. Компанията разработчик постигна интеграцията, като преобразува съществуващата двулентова честотна връзка на радара в трилентова. SPY-1 работи в честотен диапазон от 2 до 4 GHz. Ракетата прехващач „Пейтриът“ осигурява на флота защита от тактически балистични ракети, крилати ракети и самолети.

Наземен робот действа като многоцелева бойна машина

Многоцелевият робот
Фото  defenseworld.net

Две европейски мултинационални компании разработиха наземен боен верижен робот THeMIS Combat UGV, предназначен да осигурява огнева поддръжка на сухопътните сили на бойното поле. Освен доброто въоръжение с лека и тежка картечница, както и гранатомет роботът е с вграден изкуствен интелект и това го прави по-ефективен.

Машината притежава дистанционна оръжейна станция, която може да бъде въоръжена с лека картечница 7,62 мм, тежка картечница 12,7 мм или 40-мм автоматичен гранатомет. Роботът е с вграден изкуствен интелект за идентифициране на цели, разпознаване, приоритизиране и проследяване. На практика изкуственият интелект прави машината многоцелева. Може да изпълнява задачи по денонощно наблюдение, патрулиране, охрана на границата, контраснайперистки операции и асиметрични мисии. Контролира се от оператори. Разширява и оперативния обхват на сухопътните сили.

Започват изпитанията на двигателите на „Евродрон”

„Евродрон“
Фото  defenseworld.net

Тази година за първи път публично беше показан европейският безпилотен летателен апарат „Евродрон“. Компанията производител нае испански технологичен център, където да се проведат наземните тестове на задвижващата система на дрона като стъпка към тестовите полети. Националният институт за аерокосмически технологии с подкрепата на испанското министерство на отбраната ще извърши всички наземни изпитания в технологичния център, необходими за гарантиране на високото качество на задвижващата система.

В програмата, чиято цел са разработването и производството на голям европейски безпилотен летателен апарат, участват Италия, Испания, Германия и Франция. Производството на дрона е възложено на три големи европейски отбранителни компании. Очаква се „Евродрон“ да влезе в експлоатация през 2030 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани