Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Пешките на Кремъл

[post-views]
Дезинфорадар: Пешките на Кремъл

Годишнината от Майдана в Киев разпали фантазиите на московските пропагандисти

През миналата седмица, на 21 ноември, отбелязахме 10-ата годишнина от Революцията на достойнството, известна още като Евромайдан. Спомнихме си онези, които загубиха живота си, защитавайки правото на Украйна да избере собственото си бъдеще като суверенен член на европейското семейство от държави. През годините EUvsDisinfo документира безброй лъжи, които руските дезинформатори разпространяват, докато се опитват да опетнят наследството на преломния момент, който се разигра по улиците на Киев преди 10 години. С това въведение започва поредният седмичен обзор на екипа от експерти към Европейската служба за външни действия, който се бори срещу руската дезинформация.

Дезинфорадар: Пешките на Кремъл
Пешките на Кремъл

Танци върху гробовете

Прокремълската екосистема за дезинформация се опитва да представи Майдана в Киев от 2013–2014 г. като държавен преврат, за да делегитимира протестите, самите протестиращи и последвалата смяна на правителството. Дезинформацията на Кремъл също така описва Майдана като оркестриран от чужди сили, това е лъжа, целяща да отрече истинската гражданска активност на украинците, които смело излязоха на улицата и се противопоставиха на силите, подкрепящи Кремъл. И накрая, прокремълските търговци на дезинформация непрекъснато наричат Украйна след Майдана „провалена държава“, докато се опитват да оспорят суверенитета на страната и нейния статут на национална държава.

Затова не беше изненада, че подобно на престъпник, който се завръща на местопрестъплението, дипломатическите канали на Кремъл на платформата X безсрамно продължиха да разпространяват същите отдавна развенчани дезинформационни разкази.

Липса на въображение в коридорите на Кремъл

Трябва да се чувстваме като през зимата на 2015–2016 г. и отново погледнем към Финландия. Както тогава, сега Русия отново прибягна до използването на велосипедни групи от незаконни мигранти, за да прокара дневния си ред срещу съседната финландска държава. Тъй като оркестрираният от Кремъл поток от незаконни мигранти започна да набира скорост, финландските власти бързо затвориха най-лесно достъпните гранично-пропускателни пунктове в югоизточната част на страната и концентрираха обработката на документите на мигрантите, търсещи убежище, към по-северни пропускателни пунктове. Така стана възможно да се контролира по-добре напрегнатата ситуация, създадена по вина на Кремъл.

Заедно с насочваните от Москва мигрантски потоци прокремълската информационна манипулация също набира скорост. Според медиите, свързани с руската дезинформационна кампания, не е изненадващо, че Съединените щати и НАТО дърпат конците зад кулисите и пречат на Русия и Финландия да имат добросъседски отношения. Някои пропагандисти решиха да копаят по-дълбоко, да изкривят историческите факти и да намекнат, че неблагодарната Финландия сега се разплаща за войните, водени между Русия и Финландия в периода 1939–1945 г.

Ръката на Кремъл, която разбърква тенджерата

Циничната инструментализация на нелегалната миграция, съчетана с лавина от дезинформация, не е ново явление, както съобщихме по-рано в случая с Беларус. В случая с Финландия Кремъл се опитва да използва потоците от мигранти като оръжие, за да постави Хелзинки и в по-широк план западните съюзи като ЕС и НАТО в позиция, в която действията им могат да изглеждат като предателство на техните ценности и ангажименти към международни договори . Тази тактика предлага на кремълските дезинформатори допълнителни теми за разговори, които са добре разбираеми във Финландия.

Нещо повече, превръщането на незаконните мигранти от Русия в сериозна заплаха поставя на изпитание не само единството на ЕС и НАТО, но и това на Финландия, която има повече от 90 000 рускоговорещи свои граждани. Както навсякъде другаде, действията и дезинформацията на Москва са калибрирани, за да се опитат да предизвикат и изострят несъгласието, обидите и търканията вътре във Финландия. Увеличаването на вътрешните борби и разединението само ще послужи на престъпния дневен ред на Кремъл и ще му помогне да се възползва допълнително от развиващата се ситуация.

Още дезинформационнии сюжети от седмицата

  • Западните медии признават поражението на Украйна. Чрез селективно четене, погрешно представяне на факти и изваждане на нещата от контекста, активистите на прокремълската екосистема за дезинформация се опитват да изкривят реалността по-добре по свой вкус. Това е още един опит да се изобрази подкрепата на Украйна като загубена кауза и да се излъже, че западните сили са на път да изоставят Украйна. В действителност, истинският съвет, представен в оригиналния материал на „Уолстрийт джърнъл“, е за продължаване на дългосрочната подкрепа за Украйна и поддържане на натиск върху Русия и нейния „режим на измамници“.
  • За разлика от Израел Русия спазвала международното право във военната си операция срещу Украйна. Тук имаме още един опортюнистичен опит на прокремълските пропагандисти да се възползват от огромната човешка трагедия, която се разигра в Близкия изток. В пропагандни материали на испански език дезинформационният разказ предлага съпоставка между руските и израелските действия и се опитва да представи руската война като по-съответстващи на международното право и норми. Това е невероятно смел и нагъл подход, особено след като ООН продължава да намира все повече и повече доказателства за руски военни престъпления и нарушения на човешките права в Украйна.
  • Западът се опитва да вбие клин между Русия и Централна Азия. И отново виждаме чиста руска параноя, облечена като геополитически анализ. Нещо повече, този разказ за дезинформация отразява старата, изхабена история за обкръжена и изолирана Русия. В тези сюжети е вградена дълбоко шовинистична и колониална идея, че Русия има изключителна сфера на влияние в постсъветското и старото имперско руско пространство.

Как не замръзнахме според руските прогнози

Между разказите на Кремъл и реалността рядко има съвпадение. В един от многото примери прокремълски и контролирани от руската държава дезинформационни медии непрекъснато декларират след пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г., че „специалната военна операция“ върви добре въпреки факта, че Украйна си е върнала поне половината на територията, която Русия първоначално е окупирала. Но от всички тези примери за пожелателно мислене може би най-поразителна бе решимостта на Кремъл да вярва, че без внос на руски газ Европа ще замръзне. Рядко се е случвало разкази за дезинформация да са били обвити в толкова драматичен шум за предстояща гибел само за да изчезнат сравнително бързо в поразително и позорно мълчание.

Основните кремълски дезинформационни разкази обаче никога не умират. Вместо това те се оттеглят от слънчевата светлина, може би, за да се появят отново с настъпването на нощта. А версиите на разказа за „замръзващата Европа“ – включително тази, в която се твърди, че загубата на евтин руски газ причинява „деиндустриализацията“ на Германия – понякога се появяват отново в светлината на публичния дискурс. Така че нека прегледаме как руските пропагандисти омаловажават разказа за замръзналата Европа и какви алтернативи са намерили за това.

Русия започна да намалява доставките на газ за Европа през лятото на 2022 г. Целите на съкращенията най-вероятно са били отмъщение за европейските санкции и оказване на натиск Европа да ги отмени. Свиването на руския газов износ се задълбочи през август м.г., още преди експлозията на тръбопровода „Северен поток“ през септември. Тогава официални лица в Москва с нетърпение прогнозираха, че Европа ще замръзне без руски газ. Проруските медии и коментатори бяха сигурни, че липсата на руски газ ще повиши цените на енергията толкова много, че произтичащата от това криза ще предизвика хаос по европейските улици, и в крайна сметка санкциите срещу Русия ще отпаднат. Но след това зимата премина без хаос и през пролетта на тази година коментаторите престанаха да говорят за замръзване на Европа. Вместо това те опитаха да променят темата към уж контрапродуктивните западни санкции и високите цени на енергията, от които европейците сега страдат. Няколко статии обаче решиха да преместят стълбовете на вратата и да отложат апокалипсиса за бъдещите зими.

Най-ново

Единична публикация

Избрани