Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна и Русия с размяна на въздушни удари с дронове

[post-views]
Украйна и Русия с размяна на въздушни удари с дронове

Украйна и Русия с размяна на въздушни удари с дронове
Снимка: ukrinform.ua

Нощ на взаимен въздушен обстрел с безпилотни самолети между Украйна и Русия. Докато командването в Киев съобщава за поредна руска атака с дронове и ракети срещу украинските градове, руското министерство на обраната твърди, че силите му са отразили масирана украинска атака с безпилотни самолети.

Макар и не с мащабите от миналата зима руската армия систематично подлага на въздушни удари украинските градове и критична инфраструктура на страната. Цел на последните удари са били областите разположени на фронтовата линия – Донецк, Херсон и Харков. Противникът е използвал най-малко 17 ирански дрона-самоубийци „Шахед-136“, както и 6 модифицирани противовъздушни ракети С-300. Най-малко двама души са пострадали при атаките. Имам съобщения и за разрушени жилищни сгради.

Междувременно руското министерство на отбраната, цитирано от агенция „Ройтерс“ обяви, че силите му са унищожили 41 украински дрона – 26 от тях над територията на Русия, а 15 в небето над Азонско море край Кримския полуостров. Не се съобщава за нанесени щети или пострадали.

В същото време ситуацията на фронта, като цяло остава без промени. Основните бойни действия продължават да се водят на източния фронт, където от месеци руската армия се опитва да обсади град Авдеевка и да пробие украинските отбранителни линии при Маринка в Донецка област. Гореща точка остава и град Купянск, в Харковска област.

Отвъд военните действия в Украйна ,президентът на страната Володимир Зеленски се очаква да направи видео обръщение към американските сенатори. С него Зеленски ще се опита да ги убеди да подкрепят плановете на президента Джо Байдън за отпускането на над 60 милиарда долара военна помощ за Киев. В понеделник от Белия дом предупредиха, че средствата за предоставяне на оръжия на Украйна са на изчерпване, а всяко прекъсване на редовните доставките ще има изключително негативен ефект върху способностите на силите на Киев да се защитават от руската агресия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани