Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Вашингтон създаде лаборатории за военни биологични изследвания в граничещите с Русия държави

[post-views]
У нас през последното денонощие бяха регистрирани 47 случая на заразяване с коронавирус

САЩ продължават активно да прилагат военни биологични програми, насочени към създаване на изкуствени патогени и микроорганизми, устойчиви на антибиотици, стандартни ваксини и традиционни терапии. На територията на Украйна и в други съседни на Русия държави Вашингтон е разположил мрежа от биологични лаборатории, в които се извършват военно-биологични изследвания и експерименти с биоматериали, включително взети от славянските народи.

ОТГОВОР

Повтаряща се теория на конспирацията за предполагаеми американски биолаборатории в страни, граничещи с Русия.Твърдението е опит да се развие отдавна дискредитираният прокремълски разказ за финансирани от САЩ биолаборатории с военни цели в Украйна и други страни, които прокремълските медии и руските власти продължават да насърчават въпреки многократното развенчаване.Твърдението е и един от многото опити да се оправдае руската инвазия в Украйна.В Украйна има десетки цивилни лаборатории за обществено здраве, но в работата им няма нищо зловещо. Някои от тези лаборатории получават финансиране от САЩ, ЕС и Световната здравна организация (СЗО). Те участват в биологични изследвания за предотвратяване на рисковете от сложни заболявания и, заедно с други подобни проекти, противодействат на биотероризма.В Украйна, Казахстан или Армения няма американски лаборатории за биологично оръжие. Тези държави си сътрудничат с Програмата за намаляване на биологичната заплаха (BTRP) на Министерството на отбраната на САЩ: целта на BTRP е да защити глобалното здраве чрез предотвратяване и ограничаване на избухването на инфекциозни заболявания и установяване на високи международни стандарти в биологичната сигурност.Твърдението за събиране на биологични проби от славянски народи пренебрегва факта, че биологично оръжие, насочено към специфични етнически геноми, остава в сферата на хипотезата поради редица причини, като например предизвикателството да се получат генетични маркери, изключително за определена етническа група.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/washington-has-created-laboratories-for-military-biological-research-in-the-states-bordering-russia

Превод: Стоян Марков

Най-ново

Единична публикация

Избрани