Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Западните бомби предизвикаха бежанската вълна по руско-финландската граница

[post-views]
Финландия ще постави днес бариери на границата си с Русия

Резюме: Западните бомби са причината за изселването от Близкия изток.  На фона на ръста от бежанци искащи да влязат в ЕС, Финландия реши да затвори граничните си пунктове с Русия. Тези хора обаче напуснаха родните си държави, които бяха превърнати в Ад. Достатъчно е да споменем, че наличието на американски снаряди, са сред бомбите, които опустошават Газа в момента. Бежанците минават през територията на Русия, защото не искат да умрат в Средиземно море, като хиляди други преди тях.

Опровержение:

Подобни твърдения са част от по-широка медийна кампания на Кремъл, която има за цел да превърне миграцията, като хибридно оръжие срещу ЕС и Финландия, най-вероятно като отмъщение за решението на страната да се присъедини към НАТО.

От края на октомври 2023 Финландия отчита чувствителен ръст на броя на мигранти, които иска да влязат в страната от територията на Русия, като повече от явно е,  че зад това стои Москва. Подобни признание направиха трафиканти на хора, които за финландската държавна телевизия твърдят, че работят в сътрудничество с руските власти. Когато Финландия затвори всички си гранични пунктове по границата с Русия и остави само един отворен пункт, веднага пристигнаха и първите автобуси с десетки мигранти, които са били организирани от губернатора на Мурманска област Андрей Чибис, който публично се похвали за  това.

В отговор финландското правителство обяви, че е готово да затвори напълно границата си с Русия, ако ситуацията се влоши.

Свързването на войната в Ивицата Газа с бежанския поток на границата с Финландия е опортюнистичен  опит от страна на Москва да разпали антизападните настроения, защото повечето мигранти, които искат да влязат на финландска територия идват от Ирак, Сирия, Йемен и Турция.

Други примери за подобен дезинформационен наратив са твърденията, че Финландия си организира мигрантска криза, като претекст да затвори границата си, след като влезе в НАТО, че САЩ са превърнали Финландия в свадлив съсед на Русия и не на последно място, че Хелзинки затваря границата си, като отмъщенията за загубените си от Русия войни.

Превод: Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани