Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша засили мерките за защита на въздушното си пространство

[post-views]
Полша засили мерките за защита на въздушното си пространство

Полски изтребители F-16 и съюзнически въздушен танкер са били задействани за защита на полското въздушно пространство на фона на руските удари по Украйна.

Полската армия съобщи, че е изпратила четири изтребителя F-16 на източната си граница, за да защити въздушното си пространство след поредицата от руски ракетни атаки срещу съседна Украйна, предаде АФП.

„За да се гарантира безопасността на полското въздушно пространство, в действие бяха пуснати две двойки изтребители F-16 и съюзнически въздушен танкер“, се посочва в изявление на полската армия.

Русия удари с нов бараж от ракети украинската столица Киев и североизточния град Харков.

Полша, член на НАТО и ЕС, е твърд съюзник на Украйна, тъй като руската инвазия наближава втората си годишнина.

По време на последната вълна от смъртоносни атаки срещу Украйна, Полша заяви, че руска ракета е преминала през въздушното ѝ пространство за кратко.

Според полската армия данните от радарните системи показват, че ракетата е била в полското въздушно пространство в продължение на три минути.

През ноември 2022 г. украинска ракета за противовъздушна отбрана падна в полското село Водев близо до границата, при което бяха убити двама цивилни.

Първоначално имаше съмнения дали ракетата е била руска, което породи опасения, че НАТО може да се включи пряко във войната, тъй като Полша е член на алианса и е обхваната от споразумението за колективна отбрана.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани